Video

Politiechef doet emotionele oproep aan minister voor betere cao: 'Open jullie ogen'

6 augustus 2015 om 15:50
nl
Politiechef Henk van Middelkoop (58) van district De Kempen doet een emotionele oproep aan de minister van Justitie om iets te doen aan de verslechterde arbeidsvoorwaarden van de politie. Met zijn brief wil hij, op zijn manier, actievoeren voor een betere cao. "Het is een prachtig vak."
Geschreven door

"Dit jaar mag ik veertig jaar het mooiste vak van de wereld uitoefenen. Ja, ik werk bij de politie. Ik ben werkzaam als operationeel chef in De Kempen. Elke dag ben ik blij met de keuze die ik ooit heb gemaakt. Een prachtig vak, waarbij het dienen van de maatschappij niet alleen maar mooie woorden betreft", begint hij zijn oproep.
Van Middelkoop begon bij de politie omdat hij zich, zo zegt hij, maatschappelijk betrokken voelt. Hij komt uit een écht politiegezin. Zijn vader werkte bij de politie. Zijn broer, zoon en dochter doen dat nu nog steeds. Uit passie. "Tegen mijn kinderen zei ik, besef dat je dit niet voor het geld moet doen." Maar er mag volgens hem wel wát tegenover staan.
'Wil niet denken aan pensioen'De chef werkte tijdens zijn carrière onder meer bij de ME en bij het arrestatieteam. Hij legde zijn leven in de waagschaal. Hij liep letsel op, moest zijn wapen trekken. Het liep gelukkig nooit ernstig af. "Ik heb in sommige weken meer ellende gezien dan menig landgenoot in heel zijn of haar leven."
De politieman huilde met slachtoffers en kreeg daar, soms, dankbaarheid voor terug. "Wij zetten ons in voor iets waarvan iedereen vindt dat er een halt moet komen. Dat trekt mij. Ik wil er niet aan denken dat ik met pensioen ga. Dit vak vind ik geweldig."
Zoon beschotenIn alle jaren dat Van Middelkoop bij de politie werkt zijn er wel zaken veranderd. Het werk is harder geworden en er zijn meer ernstigere misdaden. "Toen er veertig jaar geleden een overval was, liep het hele politiebureau leeg. Dat is nu niet meer."
Begin dit jaar nog werd de chef bovendien opgeschrikt toen zijn zoon, een agent in Eindhoven, tijdens een routine-actie door een deur werd beschoten. Het schot miste zijn zoon op een afstand van tien centimeter. "De dader had maar iets meer naar links hoeven schieten en het was voorbij."
'Smalle marge tussen beschaving en complete chaos'De schietpartij vond plaats op dezelfde dag dat Tarik Z. de studio van het NOS Journaal binnenstormde. "Iedereen had het erover hoe dapper de mensen in de studio toen waren. Niemand schreef iets over de poging tot moord op mijn zoon. Er was zelfs geen berichtje in de plaatselijke krant."
"Ik vind dat we een magere beloning krijgen voor wat we doen en dan heb ik het over de agenten die buiten zijn. Daar mag best eens aandacht voor zijn. De minister heeft een prachtig apparaat in handen. Er is vaak een smalle marge tussen beschaving en complete chaos. Want dat gebeurt er als de politie zich terugtrekt."
Schaamte vanwege actiesVan Middelkoop is het alleen niet eens met hoe zijn collega's momenteel actievoeren, door bijvoorbeeld sirenes te laten loeien en acties te voeren bij voetbalwedstrijden. "Die acties passen mij niet, ik heb daar moeite mee. Tijdens zo'n actie voel ik plaatsvervangende schaamte."
De politieman vindt dat de politie maar marginaal kan en mag actievoeren. "De overheid moet kunnen rekenen op het politieapparaat", zo vertelt hij stellig. "Ook ik heb er last van als er acties worden gevoerd."
'Open julie ogen'Met zijn emotionele oproep hoopt hij zijn steentje bij te kunnen dragen, zonder ook maar zijn werk te hoeven neerleggen. Zo hoopt hij dat zijn kinderen ooit met hetzelfde elan hun carrière kunnen starten als hij deed. "Open jullie ogen en besef dat dit de mensen zijn die er voor jullie zijn."
Lees hier de brief van Henk van Middelkoop [PDF, 358kB]. De chef heeft op zijn oproep naar eigen zeggen nooit een reactie gekregen van de minister.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.