Bisdom Den Bosch nuanceert uitspraken van bisschop Hurkmans over vermeend misbruik Jan Bluyssen

6 augustus 2015 om 18:49
nl
Bisschop Anton Hurkmans van Den Bosch spreekt tegen dat hij zijn voorganger Jan Bluyssen heeft laten vallen. Bluyssen werd deze week in Radio EenVandaag beschuldigd van seksueel misbruik. Hurkmans stuurde een brief naar het vermeende slachtoffer. "Ik heb alle respect en waardering voor uw moed om, ook na zo lange tijd, met uw verhaal en hetgeen u is overkomen naar buiten te treden", schreef hij.
Geschreven door

Deze brief is in handen van het Brabants Dagblad. Op de website van het bisdom van Den Bosch wordt geschreven dat Hurkmans 'geen oordeel heeft over de inhoudelijke kant van de zaak'. "Verder betreurt de bisschop het zeer dat iemand wiens schuld niet vaststaat publiekelijk beschuldigd wordt."  
Het bisdom reageert specifiek op een artikel van het Brabants Dagblad dat woensdag in de krant verscheen. "Het thans ontstane beeld als zou de huidige bisschop in deze kwestie bisschop Bluyssen hebben laten vallen, willen wij tegenspreken. De beschuldiging aan het adres van bisschop Bluyssen heeft precies dezelfde procedure doorlopen als iedere andere klacht."
'Tientallen keren misbruikt'De 71-jarige Jos (niet zijn echte naam) uit Utrecht vertelde in Radio EenVandaag dat hij vanaf 1956 tientallen keren is verkracht door Jan Bluyssen, de latere bisschop van Den Bosch.
Brabant reageerde vervolgens geschokt op het nieuws. Mensen uit de omgeving van de in 2013 overleden bisschop kunnen het nauwelijks geloven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.