Video

Dode vissen bij schuimlaag in rivier de Aa bij Erp

7 augustus 2015 om 12:12 • Aangepast 21 november 2020 om 16:43
nl
Door het bluswater dat na de brand in Helmond in het water van de Aa terecht is gekomen, lijken er veel vissen te sterven. Er drijven tientallen dode vissen in de Aa bij Erp. Ook daar staat er een dikke schuimlaag op het normaal heldere water. Joey en Marco ontdekten de smurrie toen ze vrijdagochtend zoals altijd naar hun trouwe visstek gingen.
Profielfoto van
Geschreven door

Vissen vangen lukte wel, maar de meesten waren al dood.
Nog nooit gezienJoey denkt dat het water in Erp door het bluswater dat in Helmond is gebruikt is vervuild en dat daardoor de vissen sterven. "Het schuim ligt hier op het water. En ik zie veel dode vissen hier. Ze moeten maar monsters komen nemen als ze het zeker willen weten."
Ook Marco twijfelt er niet echt aan. "Wat in Helmond in het water belandt, komt hier uit. Dit kan nooit goed zijn. Ik heb het hier nog nooit zo gezien. Hopelijk komen ze er iets aan doen, want alle vis gaat kapot."

Wachten op privacy instellingen...

OnderzoekWaterschap Aa en Maas onderzoekt de plotselinge vissterfte bij Erp. Volgens het waterschap gaat het niet om massale vissterfte, maar om tientallen dode vissen. Ook het waterschap linkt de sterfte aan het schuim dat bij de bestrijding van de brand in Helmond is gebruikt.
Het waterschap adviseert vanwege het schuim dat op het water van de Aa drijft nog steeds om vee niet te laten drinken van de Aa. Ook recreanten kunnen het beste contact met het water vermijden.
Om te zorgen dat het water in de Aa wordt doorgespoeld en verdund wordt er vanuit de Zuid-Willemsvaart extra water ingelaten. De verwachting van het Waterschap is dat het schuim rond het weekeind vermindert.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.