Reptielen ontsnappen door warme weer: 'Ze kunnen goed overleven in de natuur, tenzij het vriest'

7 augustus 2015 om 13:59
Ontsnapte reptielen, slangen in het bijzonder, zorgen voor onrust. Reptielen zijn rond deze tijd van het jaar extra geneigd om op de vlucht te slaan. Dat komt door het weer, zegt Jan Walhout van Dierenpark De Oliemeulen. "Ze kunnen redelijk overleven in de vrije natuur, tenzij het vriest. De reptielen komen niet vanzelf terug. Je moet ze zelf zoeken en vangen."
Geschreven door

In Geldrop ontsnapte donderdagavond een rattenslang van één meter lang. Het terrarium stond een stukje open, waardoor het reptiel op onderzoek kon uitgaan. Reptielen houden vaker de gemoederen bezig in Brabant. Een overzicht.
Grote hagedisGeen ontsnapte slang in Sint Willebrord, maar een blauwtongskink. Het halve meter grote reptiel zag kans om de ren waarin hij zat, achter zich te laten. De hagedis kon ontsnappen omdat een scherm van de ren verkeerd om zat. Daardoor kon hij het schermpje optillen en eronderdoor glippen.
In Rosmalen ontsnapte een witte rattenslang uit zijn terrarium in Rosmalen. De slang was tachtig centimeter lang, niet giftig en niet gevaarlijk.  
Vastgelegd op cameraOok in Eindhoven dook een rattenslang in het wild op. Danielle Willemsen liet met een vriend haar hond uit, toen ze ineens een slang de weg zag oversteken. Het ontsnapte dier werd op camera vastgelegd.
Een ontsnapte slang hield in juni de gemoederen bezig in Oosterhout. Het dier was een meter lang. In de omgeving werd geen slang gemist. Het was onduidelijk om wat voor slang het ging. Een dag later werd het dier dood gevonden.
Kaapse cobraIn september vorig jaar was Made in de ban van de ontsnapte Kaapse cobra. De giftige slang ontsnapte uit zijn terrarium en was dagenlang zoek. Bewoners in de wijk werd geadviseerd hun ramen en deuren gesloten te houden. De ontsnapping was zelfs wereldnieuws. De cobra werd uiteindelijk gevonden in de tuin van de buurman van Luc van Hintum, de eigenaar van de slang. Hij deed na ontsnapping afstand van het giftige dier.
Terwijl Made zich druk maakte om de Kaapse cobra, vond een vrouw in Geldrop een dobbelsteenslang in haar tuin. Een erg ongewone vondst, aangezien de slang niet in Nederland leeft en ze zelden worden gehouden als huisdier. Vermoedelijk was de dobbelsteenslang meegereisd vanuit Bali.
VerrassingKom je thuis, vind je een oranje rattenslang op je trap. Dat overkwam een man uit Tilburg twee jaar geleden. De slang kroop in een stofzuiger toen hij werd opgemerkt. Waar het dier vandaan kwam, was onbekend.

Wachten op privacy instellingen...