Busbedrijf Hermes mag eigen chauffeurs niet meer stiekem filmen, 'mystery guests' mogen wel - Omroep Brabant

Busbedrijf Hermes mag eigen chauffeurs niet meer stiekem filmen, 'mystery guests' mogen wel

7 augustus 2015 om 14:42
nl
Vervoersbedrijf Hermes moet per direct stoppen met het gebruik van camerabeelden uit hun bussen tegen de chauffeurs. De inzet van mystery guests is wel toegestaan. Dat heeft de kantonrechter vrijdag beslist.
Geschreven door

De ondernemingsraad (OR) van het vervoersbedrijf had de rechter om een oordeel gevraagd, nadat het bedrijf de inzet van mystery guests zonder toestemming van de OR had gewijzigd. De camerabeelden zouden gebruikt worden om bijvoorbeeld het rijgedrag van chauffeurs te controleren.
PersoneelsdossierHermes laat sinds 2010 af en toe mystery guests meerijden in de bus. De chauffeur krijgt te horen dat er binnen vier weken een anonieme rijinstructeur meerijdt die hem beoordeelt op gedrag, houding en rijvaardigheid. De uitkomsten worden met de chauffeur besproken en komen in het personeelsdossier terecht. De OR was pas sinds 2014 hiervan op de hoogte.
Ook ontdekte de OR dat het vervoersbedrijf de cameratoezichtregeling had gewijzigd. De beelden werden meer dan incidenteel gebruikt, terwijl de regeling het gebruik alleen toestaat bij een misdrijf of de mogelijke betrokkenheid daarbij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.