'Wat is het toch met Tilburg?', singer-songwriter hoopt op antwoord

8 augustus 2015 om 20:34
nl
Tilburg. Je houdt van die stad of moet er juist niets van weten. Singer-songwriter Chris T. Rand schreef een nummer over de tweede grootste stad van Brabant en raakt met zijn tekst een gevoelige snaar. 'Wat is het toch met Tilburg?'
Geschreven door

Wie aan een Brabander vraagt wat de mooiste stad van de provincie is, krijgt waarschijnlijk niet meteen Tilburg te horen. De stad kent namelijk geen mooi historisch centrum, iets wat Breda en Den Bosch wél hebben.
'Cees de Sloper'Dat Tilburg geen historisch stadshart kent, is deels te wijten aan burgemeester Cees Becht. Hij presenteerde in 1959 een ambitieus plan  het Achtjarenplan - om het centrum makkelijk bereikbaar te maken voor autoverkeer. Daarvoor moesten vele markante en historische gebouwen wijken. Becht werd sindsdien dan ook 'Cees de Sloper' genoemd.
Chris T. Rand laat in zijn nummer duidelijk blijken dat hij niet snapt wat er zo mooi is aan Tilburg, behalve dat zijn grote liefde er vandaan komt. "Het is zeker niet de mooiste stad, waar schoonheid soms verloren is. Het is thuis voor mijn schat. Het is waar zij geboren is."
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=ILY8E90kxgI]
Is er überhaupt schoonheid in Tilburg?Maar is Tilburg dan vooral het lelijke eendje van Brabant? Nou, niet bepaald. De kruikenzeikers moeten het vooral hebben van mooie plekjes en gebouwen die verspreid liggen in de stad, archipunctuur genaamd.
De Instagram- en Facebookcommunity Tilburg Safari probeert de schoonheid van Tilburg te vangen met een camera. De community bestaat nog maar net, maar heeft grootse plannen. "Tilburg een lelijke industriestad? Helemaal niet. Ga mee op safari in Tilburg."[Facebook:body:https://www.facebook.com/TilburgSafari/posts/875132205891011]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.