Video

74 kilometer per uur met een ligfiets op de snelweg bij Helmond, snelheidstest geslaagd

9 augustus 2015 om 17:10 • Aangepast 21 november 2020 om 16:41
nl
Een fiets die over de snelweg rijdt, is normaal foute boel. Maar de snelweg A270 tussen Helmond en Nuenen was daarvoor zondag speciaal afgesloten. Een team van studenten testte de fiets waarmee ze gaan proberen het wereldsnelheidsrecord te verbreken.
Profielfoto van
Geschreven door

Het gaat om een aerodynamische ligfiets - VeloX V - die volledig wordt aangedreven door spierkracht. Hiermee willen de studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam het record snelfietsen aanscherpen tijdens de World Human Powered Speed Challenge die in september in het Amerikaanse Nevada wordt gehouden.
Lieske Yntema heeft met de fiets over een traject van meer dan vijf kilometer van Helmond naar Nuenen gesprint. Uiteindelijk reed ze 74 kilometer per uur. ‘Daar zijn we tevreden mee. “Het was een goede test,” aldus Lieske. “Er valt nog veel te verbeteren, maar het was de eerste keer dat we echt hard fietsten met deze fiets. En ik heb natuurlijk nog een maand om te trainen.”

Wachten op privacy instellingen...

Record Het record voor vrouwen staat op 122 kilometer per uur. “74 en 122 is inderdaad een groot verschil. Maar de omstandigheden in Amerika zijn veel anders. Dat is op grote hoogte, waardoor de lucht dunner is en je veel minder weerstand hebt”, vertelt student Stijn Hofstede.
Het wereldsnelheidsrecord van de mannen voor mensaangedreven voertuigen staat nu met 133,78 kilometer op naam van de Nederlander Sebastiaan Bowier, die in september 2013 met de studenten naar de VS reisde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.