Video

Vluchtelingen krijgen in Oisterwijk 10.000 euro voor inrichting huis

27 mei 2016 om 20:40 • Aangepast 21 november 2020 om 10:05
nl
Een vluchtelingengezin dat een huis toegewezen krijgt in Oisterwijk krijgt daar ruim 10.000 euro om het huis in te richten, zo heeft het Brabants Dagblad uitgezocht. In Oisterwijk hoef je dat geld niet terug te betalen. Maar in andere gemeenten ligt het bedrag veel lager en gaat het om een lening.
Profielfoto van Spierts TwanProfielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Spierts Twan & Karlijn Houterman

Het BD vroeg de bedragen op bij alle gemeenten in het verspreidingsgebied van de krant. Alle bedragen staan in een kaartje.

Wachten op privacy instellingen...

3500 euro of 10.602 euroOisterwijk betaalt dus het meest: 10.602 euro voor een gezin met twee kinderen. Datzelfde vluchtelingengezin krijgt in Veghel, Bernheze, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Boekel zo'n 3500 euro. Dat geld moet ook nog gedeeltelijk worden terugbetaald.
ZIE OOK: Gemeente Werkendam betaalt 10.000 euro voor inrichting huis statushouders
Ook het terugbetalen is overal anders geregeld. In sommige gemeenten is het inrichtingsgeld een gift. In andere gemeenten moet een deel van het bedrag worden terugbetaald en in onder meer Oss moet het hele bedrag worden terugbetaald aan de gemeente.
Oneerlijk?Gemeenten mogen zelf bepalen hoe hoog het bedrag is en hoe de terugbetaling geregeld is. De grote verschillen lijken oneerlijk. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen vaak zelf niet hun woonplaats uitzoeken. Het COA bepaalt aan welke gemeente ze gekoppeld worden. In die gemeente krijgen ze voorrang bij een sociale huurwoning.
Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk Nederland pleit dan ook voor meer gelijkheid. "Je wordt als vluchteling gekoppeld aan een gemeente. Een vluchteling heeft dus niets te zeggen over waar hij gaat wonen. Dan is er dus sprake van rechtsongelijkheid als je in de ene gemeente een lening hebt lopen en in de andere gemeente je geld krijgt."
Honderdduizenden euro'sHet is niet bekend hoeveel de Brabantse gemeentes in totaal uitgeven per jaar aan vluchtelingen. Maar een rekensom is wel te maken. Tilburg moest vorig jaar 358 vluchtelingen huisvesten. Als je er vanuit gaat dat dit vluchtelingen zijn zonder gezin, betekent dit dat Tilburg 1.139.156 euro kwijt was aan de inrichting van de vluchtelingenhuizen. Dit bedrag zal echter wat lager liggen, omdat er ook vluchtelingen met een gezin gehuisvest worden.
'Flink bedrag'Daarnaast geeft Annemiek Bots aan dat ze zulke aanzienlijke bedragen zoals in Oisterwijk nog nooit eerder had gehoord. "Dat is inderdaad een flink bedrag. Het komt vooral voor dat een vluchteling een lening krijgt van drie jaar. Geld wordt dan ingehouden op de bijstandsuitkering. En soms krijgt een vluchtling een bon van de kringloop. Maar dit hebben we nog nooit eerder gezien. Zulke grote verschillen zou niet moeten."
Landelijke commotieDe enorme verschillen tussen gemeentes zorgt landelijk al voor veel ophef. Geert Wilders (PVV) noemt het 'waanzin' en 'discriminatie'.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Joram van Klaveren van de politieke partij VNL stelde meteen Kamervragen over het 'shoptegoed voor asielzoekers'.

Wachten op privacy instellingen...

Bijzondere bijstandHet geld dat de vluchtelingen krijgen komt uit het potje van de bijzondere bijstand en zijn bedoeld voor mensen die zelf niet genoeg geld hebben om hun inventaris aan te schaffen. In Tilburg zou dit geld ook beschikbaar zijn voor bijstandsgerechtigden die drie jaar of langer te weinig inkomen hebben om hun geld te reserveren.
De VVD fractie Oisterwijk heeft stukken opgevraagd over de hoogte van het bedrag. Als blijkt dat in Oisterwijk inderdaad het hoogste bedrag in Nederland wordt gegeven, dan wil de partij dat het minimabeleid in de gemeente opnieuw wordt bekeken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.