Oorzaak vervuiling de Aa is 'zoeken naar een speld in een hooiberg'

10 augustus 2015 om 15:42
nl
Het blijft deze week nog oppassen in rivier de Aa bij Erp. Je moet er niet in gaan zwemmen en boeren moeten hun vee daar niet laten drinken. Dat zegt een woordvoerder van Waterschap Aa en Maas nadat er bluswater in de rivier terecht is gekomen na een brand in Helmond.
Geschreven door

Er ontstond een dikke schuimlaag op het water. Het waterschap verwacht eind deze week te weten waardoor die precies is veroorzaakt. Het waterschap houdt er rekening mee dat het antwoord op die vraag nooit zal komen.
In de Aa was er kort na de brand bij ADDAPT Chemicals in Helmond vissterfte. Volgens Joop van Vliet van Waterschap Aa en Maas is de situatie nu beter. Er worden geen dode vissen meer gevonden en de hoeveelheid schuim is afgenomen. Monsters van het water worden onderzocht. De uitslag wordt donderdag of vrijdag verwacht.
Speld in een hooiberg"We gaan ervan uit dat de vervuiling te maken heeft met de brand, maar we kunnen niet garanderen dat we uiteindelijk zullen vaststellen welke stof de veroorzaker is. Je weet namelijk niet waarnaar je zoekt.
Het kan best zo zijn dat een stof die normaal wordt geloosd en die gewoon gezuiverd wordt en geen probleem oplevert, nu een piek te zien gaf door de brand en nu wel een probleem veroorzaakt. Er zitten allerlei stoffen in het water die bij een bepaalde piek schadelijk zijn. We zoeken eigenlijk naar een speld in een hooiberg", aldus Van Vliet.
Voorlopig adviseert het waterschap om voor de zekerheid contact met het vervuilde water te vermijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.