Britse marinier die in Tweede Wereldoorlog sneuvelde bij bootongeluk Waspik geïdentificeerd

WASPIK - De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft de stoffelijke resten geïdentificeerd van David Williams, een Britse marinier uit de Tweede Wereldoorlog. Het veldgraf van de geallieerde soldaat werd in 2010 al gevonden in de Overdiepse Polder. Williams wordt op woensdag 8 juni herbegraven op de protestantse begraafplaats in Waspik.
David Williams sneuvelde op 5 februari 1945 op 22-jarige leeftijd. Hij maakte destijds deel uit van het Britse 41 Royal Marine Commando dat verantwoordelijk was voor een deel van het Maasfront bij Waspik.

Verdronken
De marinier verdronk samen met twee andere mariniers van deze eenheid als gevolg van een bootongeluk op 'Het Oude Maasje'.

Aan de oever van het afwateringskanaal werden ruim vijf jaar geleden stoffelijke resten van een marinier gevonden. Williams werd tot kort geleden als enige nog vermist. Via DNA-onderzoek kwam de Bergings- en Identificatiedienst uit bij Williams' halfzus Sheila. Uit dat onderzoek bleek vervolgens ook dat zij aan elkaar verwant waren.

Bijgezet bij kameraden
De stoffelijke resten worden bijgezet op de begraafplaats in Waspik waar ook twee van zijn kameraden in een graf van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) begraven zijn.

Een detachement van de Royal Marines draagt Williams met militaire eer naar zijn laatste rustplaats. Het Korps Mariniers zal tijdens de ceremonie de muziek verzorgen en een erewacht leveren.