Heb je een buxus en woon je in West-Brabant? Pas op voor de buxus-rups

10 augustus 2015 om 20:54
nl
Het is een heel klein beestje, maar een groot probleem. West-Brabant wordt geteisterd door de buxus-rups. Of je het plantje nu in een hegvorm hebt staan of er met verschillende bollen een wolk van hebt gemaakt; in één nacht kan het klaar zijn met je met liefde gekapt en gesnoeide plant. Gelukkig kan de rups bestreden worden, als het al niet te laat is.
Geschreven door

De rups komt uit Azië en is sinds 2009 in Nederland. Buxuseigenaren in het land van Heusden en Altena zijn het vaakst de pineut, maar in de buurt van Breda en Oosterhout slaat de rups inmiddels ook aardig toe.
"In een nacht kunnen ze je buxus kaal gegeten hebben", vertelt hovenier Ben de Rooy. Hij ziet steeds meer gevallen langskomen. "De vlinder landt op een plant, legt daar de eitjes en voor je het weet zit je buxus vol rupsen."
Petra Pruissen is eigenaresse van een aantal buxusplanten die in bollen bij elkaar staan. "Ik kwam thuis van vakantie en ik zag dat er een aantal bruin waren. Dit is geen gezicht."
BestrijdenDe rups kan eenvoudig bestreden worden. "De plant bespuiten met bestrijdingsmiddel kan je plant redden, maar dan moet je wel op tijd zijn", zegt Ben de Rooy. "Als hij echt al helemaal bruin is, kun je de plant beter weggooien."
De vraag is alleen hoe lang je buxus rupsvrij blijft. "Je moet ze een aantal keer besproeien omdat de eitjes niet direct doodgaan. Daar komen dan gewoon weer nieuwe rupsen uit. Ook kunnen de vlinders vanuit een andere tuin gewoon over komen fladderen, dan begin je weer van voor af aan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.