Video

Boulevardjournaal: Orka maakt fantasievolle voorstelling 'Zoutloos' over de onontkoombare dood

11 augustus 2015 om 21:11
nl
Er staat niet vaak een rij mensen voor de deur van een woonzorgcentrum. Maar theaterfestival De Boulevard zorgt voor vreemde dingen: voor Nieuwehagen in Den Bosch staat deze week telkens weer een groep mensen voor de voorstelling 'Zoutloos' van het Belgische gezelschap Orka. Een voorstelling die nog nooit in een theater is gespeeld maar eentje waarmee de acteurs inmiddels enkele honderden verzorgingscentra hebben bezocht.
Geschreven door

'Een terminus', een eindpunt, zo noemt de Belgische acteur Dominique van Malder woonzorgcentra. Mensen weten dat het de plek is waar ze zullen overlijden en daar gaat de voorstelling dan ook over. Alles draait om Palmyra die aan het begin van de voorstelling bijna levenloos onder de dekens ligt; ze heeft een groot feest gepland, inclusief tombola, maar kan dat wel doorgaan nu haar hart zo zwak blijkt dat het elk moment gedaan kan zijn?
Komedie'Zoutloos' begint als een komedie waar de acteurs bijna karikaturale typetjes spelen: de vooral op efficiency gerichte directrice, de naïeve maar liefdevolle verpleegster, de bejaarde die probeert onder de regels van het tehuis uit te komen. De voorstelling blijft vrolijk, maar krijgt wel een tweede laag. Hoe gaan mensen er mee om dat de dood uiteindelijk onontkoombaar is?
De fantasie en de mooie verhalen die mensen elkaar vertellen, bieden bij Orka uiteindelijk de troost. En dat is een mooi thema voor een voorstelling op een theaterfestival.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.