Video

Valkenswaard eert jongens die 3-jarige peuter redden: 'Het is normaal dat je zoiets doet'

11 augustus 2015 om 18:35
nl
Nee. Helden vinden ze zichzelf niet. Ze hebben gewoon gedaan wat er gedaan moest worden, op die zonnige maandag 3 augustus. Toen ze met de bal aan het overgooien waren in zwembad De Wedert in Valkenswaard. Het is een drukke dag, er zijn 2700 mensen in het zwembad.
Geschreven door

Ineens zien de jongens haar drijven, ogen gesloten, een klein meisje. De jongens, leeftijden 15 en 16 jaar,  zien meteen dat het mis is, halen het bewusteloze kind uit het water en snellen ermee naar de badmeester. De EHBO ontfermt zich over het kind, twee ambulances komen. Gelukkig loopt het goed af.
TrotsDe vijf jongens, Danny, Luuk, Igor, Kevin en Ralph, blijven er redelijk nuchter onder. Ze vinden het normaal dat je zoiets doet. Als ze zelf in de problemen zouden zitten, zouden ze ook geholpen willen worden. Maar goed, voor andere mensen is het kennelijk minder vanzelfsprekend, zeggen ze.  
Hun ouders glimmen van trots. Want het is geweldig als je kind zoiets doet, zeggen ze. Ook de gemeente Valkenswaard en het zwembad vinden het een compliment waard. Dinsdagmorgen zijn de jongens met hun ouders op bezoek bij de burgemeester. Er is taart. En er zijn mooie woorden van burgemeester Anton Ederveen.
"Ik vind het knap wat jullie gedaan hebben. Heel alert. Het is goed om te zien dat er mensen zoals jullie zijn. Dat maakt mij trots." De helden mogen een half jaar gratis naar het zwembad. Maar hiermee vinden ze het wel goed zo.
Verder met het levenBegrijp ze niet verkeerd, de aandacht die ze krijgen, vinden ze ontzettend leuk. In het zwembad, als ze de media te woord staan, worden ze aangesproken door het publiek. Zijn jullie die vijf jongens? Goed gedaan, zeg!
Het compliment wordt met een grijns in ontvangst genomen. Maar nu willen de vijf eigenlijk verder met hun leven. Weer lekker zwemmen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.