Rechter: PowNed mocht Onno Hoes niet stiekem filmen

12 augustus 2015 om 15:41
nl
PowNed had nooit de gewraakte beelden van een afspraakje van oud-burgemeester Onno Hoes met een jongeman mogen uitzenden. Het uitzenden van de beelden leidde ertoe dat Hoes zijn functie in Maastricht moest neerleggen. Ook liep zijn 22-jarige huwelijk met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde uit Cromvoirt op de klippen.
Geschreven door

De Amsterdamse rechtbank oordeelde woensdag dat PowNed de beelden, die met een verborgen camera waren gemaakt, nooit had mogen uitzenden. Dat zei de rechter nadat Hoes een civiele zaak tegen de omroep had aangespannen. De oud-burgemeester deed dit, omdat hij vond dat PowNed een grens had overschreden.
'An accident waiting to happen'Volgens Hoes heeft de omroep op ongeoorloofde wijze inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer en is zijn eer en goede naam aangetast. Naar aanleiding van de uitzending kondigde Hoes zijn vertrek als burgemeester van Maastricht aan. Verlinde zei dat het vertrek van zijn ex-man hem veel verdriet deed.
Daarnaast zorgden de beelden er indirect voor dat Hoes en de showbizzdeskundige na een huwelijk van 22 jaar uit elkaar gingen. "Het vreemdgaan was an accident waiting to happen", zo zei Verlinde destijds over de stukgelopen relatie.
Lees ook: Scheiding Albert Verlinde voelt als 'een bevrijding'
Niet meer vindbaar via zoekmachinesPowNed moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet te vinden zijn. Daarvoor moet PowNed de bedrijven achter de zoekmachines, zoals Google, aanschrijven. Doet PowNed dit niet, dan moet het 5.000 euro boete per dag betalen, met een maximum van 50.000 euro.
Daarnaast moet de omroep een kopie van de originele beeld- en geluidsopnames aan Hoes geven, omdat de beelden volgens de rechtbank deels gemanipuleerd zijn uitgezonden. Tijdens de rechtszaak in juni bleek dat de beelden al door de omroep waren verwijderd van de website en van uitzendinggemist.nl.
'Niet vogelvrij'Volgens de rechter is een burgemeester een publiek figuur, maar is die niet zonder meer vogelvrij. "Zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor een publiek debat over zijn persoon", aldus de rechtbank.
De rechter oordeelt dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen kon worden aangetoond met behulp van een verborgen camera. "De inbreuk op het privéleven van Hoes was niet gerechtvaardigd."
Lees ook: Albert Verlinde diep geraakt door vertrek ex Onno Hoes
Bodemprocedure loopt nogDe rechtszaak is hiermee nog niet afgerond. Er loopt nog een bodemprocedure. Daarin wil Hoes dat de rechter bepaalt dat het uitzenden van de beelden onrechtmatig was om zo eventueel aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding.
Hoes heeft al laten weten blij te zijn met de uitspraak van de rechter. "De rechter vindt dat mensen die een publieke functie vervullen niet vogelvrij zijn", laat advocaat Kalff weten namens Hoes.
PowNed in beroepPowNed gaat in beroep tegen de uitspraak zodra de bodemprocedure is afgerond en de rechtbank een definitieve uitspraak doet.
“Anders dan de rechtbank, blijven we van mening dat er wel degelijk sprake is van een misstand die publicatie van de opnamen”, aldus de omroep.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.