‘Voor Linda kwam hulp te laat’, advocaat Schouten pleit voor strenger contactverbod voor stalkers

12 augustus 2015 om 17:10
nl
De Nederlandse wet schiet tekort om slachtoffers van bedreiging en stalking te beschermen. Dat is de harde constatering van advocaat Peter Schouten uit Breda. Hij trad in het verleden regelmatig op als raadsman voor bedreigde en lastiggevallen cliënten. De gewelddadige dood van verpleegkundige Linda van der Giesen (28) uit Zevenbergen maakt duidelijk dat er een snelprocedure voor contact- en locatieverbod moet komen, vindt hij.
Geschreven door

Schouten is gecharmeerd van een systeem dat ze in de Verenigde Staten hanteren. Daar worden stalkers - met of zonder een persoonlijkheidsstoornis - steviger en sneller aangepakt door middel van een zogeheten restraining order. Dat is een machtiging van de rechter om een obsessieve achtervolger van de straat te halen.
ZIE OOK: John F. (37) uit Zevenbergen heeft crimineel verleden, vaker veroordeeld voor geweld
'Zo red je geen levens'“Iemand die dergelijke bedreigingen uit tegenover ex-partners, spoort voor geen meter. Dat hadden de autoriteiten allang kunnen inzien.” Volgens Schouten komt de politie pas in actie zodra er in hun ogen sprake is van acuut gevaar. “En als ze al in actie komen, duurt het meestal zes weken voordat een contactverbod ingaat. Als een stalker zo’n verbod schendt, dan komt hij er meestal met een waarschuwing vanaf. Op die manier red je geen levens.”
ZIE OOK: Deed de politie genoeg om vermoorde Linda van der Giesen te beschermen?
Onvoldoende beschermingMeerdere vrouwen deden bij de politie aangifte van bedreiging tegen John F., de vermoedelijke schutter van de fatale schietpartij. Bedreigde vrouwen worden onvoldoende beschermd, stelt de raadsman. “Er is een wetswijziging nodig die hen meer bescherming geeft.”
Er zijn al wel mogelijkheden om bescherming te geven. Schouten verwijst daarmee naar een zaak in het Zuid-Hollandse Krimpen aan den IJssel, waar een stalker in samenwerking met Schouten, de burgemeester en politie werd vastgezet. “Een advocaat kan, als hij wil, de burgemeester verzoeken een BOPZ-plaatsing te verzoeken en een psychiater naar een stalker te laten kijken.”
ZIE OOK: Duizenden branden digitaal kaarsje voor vermoorde Linda van der Giesen: ‘Prachtige vrouw verloren'
'Voor Linda komt het te laat'BOPZ staat voor Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen, waarbij iemand bij dwang in de zorg tegen zijn of haar zin wordt opgenomen, behandeld of in vrijheid wordt beperkt. “Dat is goed, want meestal vindt de psychiater wel iets bij een bedreiger”, aldus Schouten.
“Ook kan een belaagde vrouw naar een advocaat stappen, die daarna de lokale korpschef meteen aansprakelijk kan stellen als later blijkt dat die nalatig was. Je kunt dan als advocaat bij de veiligheidsadviseur van de burgemeester flink aandringen om zo’n idioot zes weken in een kliniek vast te zetten.”
Hij sluit af: “Voor Linda komt deze hulp te laat, maar laat haar dood een startpunt zijn voor betere bescherming van vrouwen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.