Politie erkent fouten rond moord: Linda van der Giesen (28) meldde dat John F. een wapen zou hebben

13 augustus 2015 om 09:01
nl
De politie heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar bedreigingen van Linda van der Giesen, de 28-jarige vrouw uit Zevenbergen die maandag bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk is doodgeschoten. Linda had bij de politie gemeld dat haar ex-vriend, John F. uit Zevenbergen, mogelijk een vuurwapen zou hebben. De politie heeft de urgentie van de informatie onvoldoende ingeschat. Achteraf had huiszoeking moeten worden gedaan om naar het wapen te zoeken.
Geschreven door

Dat zei de politie woensdag op een persconferentie in Oosterhout over de moordzaak. Linda gaf de informatie over het vuurwapen per e-mail door, nadat ze eerder al aangifte had gedaan. Ze had de informatie over het vuurwapen 'van horen zeggen'. Politiechef Dick Schouten zei dat achteraf moet worden vastgesteld dat het 'bijzonder spijtig' is dat het zo is gelopen.
De dood van Linda is bij de politie 'ingeslagen als een bom'. "Dit raakt ons in het hart, in het lijf." Schouten bevestigde het nieuws van Omroep Brabant dat John F. is veroordeeld voor geweldsovertredingen. Hij heeft een strafblad.
'Complexe relatie'Volgens Schouten zal tot op de bodem worden uitgezocht hoe het heeft kunnen gebeuren. De politie heeft nog geen excuses aangeboden, maar vermoedt dat dit zoals het er nu uitziet wel nodig is. Tussen Linda en John F. was sprake van een 'complexe relatie', waarbij over en weer aangiftes en meldingen zijn gedaan. Volgens de politie hebben verschillende exen aangifte tegen de verdachte gedaan.
Linda deed op 2 en 8 augustus melding dat de vermoedelijke schutter in het bezit zou zijn van een vuurwapen, de politie zag niet genoeg aanleiding om daarop actie te ondernemen. John F. is al eerder veroordeeld vanwege het gebruik van geweld, maar dat is volgens de politie 'ander soort geweld' dan er nu is gebruikt.
'Tot op de bodem uitzoeken'Linda van der Giesen stuurde een week voor haar dood de politie een mail met daarin het vermoeden dat John F. in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De politie heeft daarop niet opgetreden. “Een inschattingsfout”, geeft de politie toe. “We hadden huiszoeking moeten doen."
De politie kreeg vorige week een aangifte van Linda binnen, maar keek niet of er toen ook al aangiftes lagen. Eerdere ex-vriendinnen van John F. deden ook aangifte tegen de Zevenbergenaar. Politie heeft bij aangifte van Linda dat verband niet gelegd. "Dit waren aangiften die niet spijkerhard, voldoende stevig waren", aldus de politie.
'Stortlading aan klachten'Maar: "Als de politie op elke melding van een mogelijk vuurwapen ingaat, krijgen we terecht een stortlading aan klachten over onnodige huiszoekingen." De politie kan in het kader van het onderzoek nog niet zeggen of het wapen dat is gebruikt bij de moord gevonden is.
Linda van der Giesen werd maandagmiddag doodgeschoten in Waalwijk. Een dag later meldde een man, John F. uit Zevenbergen, zich bij de politie. Op het terrein van het TweeSteden ziekenhuis werd Linda onder vuur genomen. Twee ruiten van de auto werden door een of meerdere kogels geraakt.
Ze was nog in leven toen collega’s en omstanders haar probeerden te redden, maar dat mocht niet baten. Ze was maandag na haar zomervakantie weer begonnen en had haar dienst net erop zitten.
Lees alles over dit onderwerp op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.