Video

NTjong neemt Jeroen Bosch College over in Den Bosch tijdens Festival Boulevard

12 augustus 2015 om 20:33
nl
Ondanks de zomervakantie branden de lichten van het Jeroen Bosch College in Den Bosch de komende dagen. Het NTjong, de jongere delegatie van het Nationale Toneel, heeft vanwege Festival Boulevard de school overgenomen.
Geschreven door

Niet voor niets, want de voorstelling gaat over vrienden die na groep 8 naar de middelbare school gaan en elkaar uit het oog verliezen. Summer of 96 heet het. "In '96 zat ik zelf in groep 8", vertelt regisseur Casper Vandeputte. "Eigenlijk heb ik haast al mijn vrienden uit die tijd nooit meer gezien. Ik vroeg me af wat er met hen gebeurd is."
Vandeputte zocht tien oude vrienden van toen op, interviewden hen en maakte daarvan vijf personages voor de voorstelling. De voorstelling wordt op twee plekken gegeven. Het begint op het schoolplein, na een klein half uurtje verhuist de cast en het publiek naar de aula waar het verhaal verder gaat.
De Cito-toetsEen belangrijk onderwerp is de Cito-toets. In de voorstelling komt naar voren dat je in groep 8 een label krijgt opgeplakt: vmbo, havo of vwo. Vandeputte: "Hoe kan het dat je opleidingsniveau zo bepalend is voor de rest van je leven? En is dat wel goed bedacht in Nederland? Groeien we niet op een te jonge leeftijd uit elkaar? Dat is het maatschappelijk thema dat ik wil aansnijden in een luchtige, jeugdige voorstelling met veel muziek."
Tot en met vrijdag is de voorstelling Summer of 69 te zien op Festival Boulevard.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.