Tegenstanders bronzen beeld De Aardappeleters doen alles om 'lelijk' beeld te weren uit Nuenen

13 augustus 2015 om 00:50 • Aangepast 21 november 2020 om 16:39
nl
Het lijkt Nuenen in tweeën te splitsen: het nieuwe grote bronzen beeld De Aardappeleters. Al weken houdt het de gemoederen in het Van Gogh-dorp bezig. Woensdagavond boog de bezwarencommissie van de gemeente zich over de procedures rondom het beeld.
Profielfoto van
Geschreven door

Zes bezwaarmakers zaten woensdagavond klaar om toe te lichten waarom ze tegen de komst van het bronzen beeld zijn. Maar nog voor de bijeenkomst van de bezwarencommisie goed en wel begonnen was, mochten de eerste mensen al naar huis. Papieren te laat ingediend of geen persoonlijk belang waren de argumenten van de commissie, die onderzoek doet naar alle ingestuurde bezwaarschriften.
'Lelijk en een grote massa brons'Fanatiek tegenstandster van het bronzen beeld, Gemma van den Hooff, mocht als een van de twee bezwaarmakers wel keurig blijven zitten van de commissie. "Wat ik van dat beeld vind? Lelijk en een grote massa brons." Maar behalve de smaak, waarover ook volgens Gemma niet valt te twisten, heeft ze nog meer argumenten voor haar poging om de plaatsing van het beeld tegen te gaan.
"Dit wordt mogelijk een groot attractiepunt in Nuenen en gaat denk ik voor overlast zorgen in het normaal zo rustige park. Ook vind ik dat het beeld totaal niet past in het park. Het is veel te groot en doet Van Gogh geen eer aan."

Wachten op privacy instellingen...

Kort gedingNa anderhalf uur praten over juridische regels, getouwtrek over de juiste bestemmingsplannen en gediscussieer over de betonplaten onder het bronzen beeld, sloot de bezwarencommissie de avond af. Veel hoop op een goede afloop heeft Van Hooff niet. "Alles lijkt al op een uitgemaakte zaak. Donderdag is er wel nog een kort geding over deze zaak. Dan zullen we ook bij de rechter uitleggen waarom wij zo tegen de komst van dit beeld zijn."
Overigens zal de bezwarencommissie van de gemeente normaal gesproken binnen zes weken met een advies komen. Het is vervolgens aan het college van burgemeester en wethouders om hierover een besluit te nemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.