Video

Oorlogsmuseum krijgt filmpje van puinhopen Arnhem en laat die zien in tentoonstelling

13 augustus 2015 om 12:03 • Aangepast 21 november 2020 om 16:38
nl
Het Oorlogsmuseum in Overloon heeft onlangs van een man uit Boxmeer een bijzonder filmpje gekregen van de puinhopen van Arnhem, na de slag om deze stad in de Tweede Wereldoorlog. Het filmpje komt uit de particuliere collectie van Piet Jetten, de vader van de man die het filmpje heeft aangeboden.
Profielfoto van
Geschreven door

Het filmpje, dat 'Het sprookje van Arnhem' heet, stamt uit de periode direct na de oorlog. In het fragment zijn de puinhopen van de Gelderse stad te zien. Daarmee geeft het verhaaltje, ondanks de zoetsappige titel, een goed beeld van de verwoestingen.
Arnhem en omgeving was in september 1944 het toneel van de Slag om Arnhem. Britten en Polen probeerden toen als onderdeel van Operatie Market Garden de stad te veroveren. Ze stuitten op fel verzet van de Duitsers.
Lees ook: Flinke verbouwing Oorlogsmuseum Overloon, nu ook Boxmeer met tonnen over de brug
De Oorlog op ZolderHet Oorlogsmuseum toont het filmpje in de tijdelijke tentoonstelling 'De Oorlog op Zolder'. Daarin komen meer spullen aan bod die het museum van particulieren heeft gekregen. De voorwerpen zijn afkomstig van mensen die de oorlog hebben meegemaakt en/of hun nakomelingen.
Van Piet Jetten zijn in het museum overigens nog meer filmopnamen te zien. Vóór, tijdens en na de bezettingsperiode heeft hij tal van films geschoten. HIj schonk het museum een collage van beelden, die hij had gemaakt vanuit zijn huiskamer, op een strategisch kruispunt in Boxmeer. Hierop zijn onder meer Duitse troepenbewegingen te zien, maar ook Britse militairen die geholpen hebben bij de bevrijding. De beelden zijn te zien in een soort van huiskamer in het museum, met als naam 'Piet Jetten filmt de oorlog'.
'Niet weggooien'Veel musea met spullen uit de oorlog doen vrijdag mee aan de jaarlijkse actiedag 'Niet weggooien'. Ze roepen Nederlanders dan op om herinneringen uit de periode van de bezetting niet weg te gooien.
Het Oorlogsmuseum doet daar voor het eerst niet aan mee, omdat het museum gedurende het jaar naar eigen zeggen geregeld schenkingen ontvangt. Het Nationaal Monument Kamp Vught doet evenmin mee. Een woordvoerster laat weten dat ook in Vught doorlopend de mogelijkheid bestaat schenkingen af te geven. Rond 4 mei doet 'Kamp Vught' wel mee aan een gezamenlijke inleveringsactie.
Lees ook: Liefhebber Duitse legervoertuigen: 'Je wordt als nazi gezien'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.