Meer dan honderd tips: Jumbo in de ban van bomdreiger, personeel krijgt instructies van politie

13 augustus 2015 om 13:31
nl
De Veghelse supermarktketen Jumbo is in de ban van een bomdreiger. Die woont vermoedelijk in Groningen, vlakbij de plek waar hij explosieven heeft neergelegd. De politie heeft het personeel van alle 579 Jumbo-vestigingen in Nederland instructies gegeven. Alle vestigingen in Groningen en Zwolle worden beveiligd. Inmiddels zijn er meer dan honderd tips binnen over de bomdreiger.
Geschreven door

Jumbo-vestigingen in Groningen en Zwolle werden in mei en juli opgeschrikt door bommeldingen. In Zwolle vond de politie een felicitatiekaart, die de dader aan Jumbo had geschreven. In de kaart zat een explosieve stof. Voor de politie deed de stof alle alarmbellen rinkelen.
Afpersen voor bitcoinsDe dader probeert Jumbo af te persen en eist een onbeperkte hoeveelheid bitcoins. Dat is een virtuele munt die met name populair is bij computerexperts en die anoniem is te gebruiken en te verhandelen. Daarom denkt de politie dat de dader niet alleen kennis heeft van explosieven, maar ook van computersystemen en elektronica.
In een vrijgegeven dossier meldt de politie dat de bomdreiger waarschijnlijk een man is tussen de twintig en veertig jaar oud. Hij moet een nauwkeurige manier van werken hebben. Rechercheurs vermoeden dat de man enkel zint op afpersing en dus niet uit is op baldadigheid of het plegen van een aanslag.
De politie roept burgers expliciet op om mee te denken over de oplossing van de zaak om zo de identiteit van de dader te achterhalen. Dat leidde vooralsnog tot meer dan honderd tips.
Maatregelen getroffenAlgemeen politiecommandant Rob Vos zegt dat de politie en Jumbo 'opvallende en onopvallende maatregelen hebben getroffen om de risico's (voor personeel en klanten, red.) zoveel mogelijk te beperken'.
Vos: "Wij maken nu nieuwe onderzoeksgegevens bekend in de hoop dat mensen hierover iets weten of dat mensen in de naaste omgeving van de dader iets herkennen. En wij vragen het publiek om met ons mee te denken. De ervaring leert dat het laten meekijken en meedenken vaak nieuwe en verrassende inzichten opleveren."
Aan het personeel van de vestingen wordt gevraagd alert te zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.