Kelders onder water, straten blank door noodweer: ‘Nog nooit zo extreem meegemaakt’

CUIJK - Twee wolkbreuken in korte tijd hebben maandag voor veel wateroverlast gezorgd in Cuijk. Zo veranderde de tuin van Judith Keijzers in 'een grote vijver’.
Van het gras in haar tuin was niets meer te zien. Door het stromende water zag Judith de groenbak voorbij drijven. “Er zat maar vijf minuten tussen die twee enorme buien.”
Ze heeft geen waterschade aan haar huis, maar de flat waar Judith tegenover woont is minder fortuinlijk. “Ik sprak net met wat bewoners. De begane grond van de flat staat onder water. En het water heeft zelfs de eerste verdieping gehaald.”

ZIE OOK: Code oranje in Brabant, brandweer haalt man uit ondergelopen auto, op veel plekken wateroverlast

Veel straten in Cuijk stonden blank. Op de Beersebaan strandden twee auto’s in het regenwater. Een van de bestuurders kon geen kant meer op. Hij moest door de brandweer worden bevrijd. De kelders van het gemeentehuis in Cuijk zouden ook zijn ondergelopen.


'Eén grote watermassa'
Ook in de Robijnlaan was de overlast groot. "Het is al jaren zo dat het water niet weg kan als het extreem regent. Vorig jaar hebben ze hier van die grote, diepe bassins gemaakt. Daar zou het water in weg moeten kunnen, maar die stonden blank", aldus een man die in de straat woont.

"Het water liep tot de trottoirband. Mensen zagen daardoor niet meer waar de weg was, of de stoep. Het was één watermassa. Een auto is weggezakt in zo'n bassin. De bestuurder zag de weg niet meer. Die is te vroeg afgedraaid en de kuil ingereden."


Een vrouw die ook in de Robijnlaan woont, heeft het 'nog nooit zo extreem meegemaakt'. "Het heeft hier zeker een halfuur constant geregend. Ik kijk uit op de auto die in een gat is beland. De brandweer probeert die auto er nu uit te krijgen. Gelukkig heb ik zelf tot nu toe geen schade."

Inzet brandweer
Alle brandweerlieden uit de regio Noordoost-Brabant zijn opgeroepen. In de omgeving van Cuijk is de afgelopen 24 uur al 63,5 millimeter regen gevallen. Normaal valt zo'n hoeveelheid in een maand.
Meer over dit onderwerp:
cuijk wateroverlast noodweer onweer