Klagers over kunstwerk De aardappeleters Nuenen krijgen geen gehoor bij rechter

13 augustus 2015 om 16:16 • Aangepast 21 november 2020 om 16:38
nl
De mensen die bezwaar maken tegen de plaatsing van het veelbesproken kunstwerk De aardappeleters zijn geen belanghebbenden. De rechter heeft daarom donderdagmiddag besloten dat zij geen zaak kunnen aanspannen tegen de gemeente Nuenen.
Profielfoto van
Geschreven door

Een groep tegenstanders had een kort geding aangespannen om plaatsing te voorkomen.
De rechter oordeelde echter dat de bezwaarmakers te ver weg wonen van het park waar het beeld komt te staan. Daarom zouden zij geen last hebben van het beeld. De bezwaren van de tegenstanders werden om die reden niet inhoudelijk behandeld.
'Foeilelijk'Tegenstanders noemen het beeld 'foeilelijk' en vrezen overlast van toeristen in het 'normaal zo rustige park'. Woensdagavond boog de bezwarencommissie van de gemeente zich al over het omstreden kunstwerk van Peter Nagelkerke.
De tegenstanders hebben hun hoop nu gevestigd op de Nuenense politiek. Adrie de Gruijter, één van de mensen die de rechtszaak hadden aangespannen, hoopt dat de gemeente op z’n minst de officiële opening op 26 september uitstelt. Zo kan er extra goed naar de bezwaren worden gekeken, vindt hij.
Bronzen interpretatieDe beeldengroep is een bronzen interpretatie van het wereldberoemde Van Gogh-schilderij. Het kunstwerk heeft twee dagen op het terras van restaurant De Zonnewende in Nuenen gestaan. Hier keken De aardappeleters uit op de plek waar ze uiteindelijk terecht zouden moeten komen, het Park in Nuenen.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.