Beeldengroep van Vaartprocessie in Boxmeer bestolen van De Engel

13 augustus 2015 om 16:54
nl
De Boxmeerse Vaartprocessie mist zijn 'Engel'. In de nacht van woensdag op donderdag is het beeld de Engel van zijn sokkel gelicht. Een ander beeld, 'de Wierookzwaaier', is zwaar beschadigd. De beelden zijn weliswaar goudkleurig, maar ze zijn zeker niet van massief brons. "Aan materiaal kostte het beeld amper twintig euro", zegt Vaartmeester Wim Goossens.
Geschreven door

Volgens Goossens heeft het beeld een geraamte van ijzer. "Compleet met sokkel heeft het beeld 7500 euro gekost." De dieven hebben de sokkel laten staan. Ook de ‘gouden’ schoentjes van de engel zijn achtergebleven.
Ander beeld zwaar beschadigdDe organisatie van de Boxmeerse Vaart ontdekte de diefstal donderdagmorgen. Goossens: “De voorgaande nacht was er rond half vier, volgens getuigen, onraad op 't Zand.” Dit is één van de straten in Boxmeer die deel uit maken van de route van de jaarlijkse processie en waar zo'n beeld is neergezet. Goossens denkt dat de dieven eerst hebben geprobeerd om het beeld De Wierookzwaaier te stelen, maar dat dat niet is gelukt. "Dat beeld is nu wel zwaar beschadigd.”
Beide beelden horen bij een groep van zes. Behalve de Engel en de Wierookzwaaier gaat het om ‘Het bruidje’, “Blauwe edelknaap’, ‘Blauw Menneke’ en ‘Keizer van het gilde’. De beelden staan symbool voor de groepen die meelopen in de Vaart, de Heilig-Bloedprocessie die al eeuwen op de tweede zondag na Pinksteren door Boxmeer trekt.  
Beelden stonden er nog niet zo langDe groep van zes beelden heeft in totaal 50.000 euro gekost. Dat geld is bij elkaar gebracht door inzamelingsacties in Boxmeer. De beelden zijn anderhalf jaar geleden geplaatst. Het is nog maar de vraag of het beeld De Engel wordt vervangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.