Video

Fresku haalt uit in nieuwe track: te weinig zwarte muziek op de radio

14 augustus 2015 om 18:42
nl
Fresku haalt in zijn nieuwe single hard uit naar ‘Hilversum’. Volgens de Eindhovense rapper zijn de landelijke radiostations te veel gefocust op blanke muziek. In de clip bij het cynische nummer ‘Zo Doe Je Dat’ schminkt Fresku z’n gezicht wit om z’n punt te maken.
Geschreven door

Als je het nummer luistert, lijkt het net alsof Fresku verontwaardigd is dat alleen blanke rappers op de radio gedraaid worden. Maar, zoals meestal bij Fresku, is dat niet precies wat hij bedoelt.
Stukje cynisme“Deze track is natuurlijk in een vorm gegoten met een stukje cynisme”, vertelt Fresku aan Omroep Brabant, doelend op de gangstarap-sound van Zo Doe Je Dat. “Iedereen die Fresku kent, weet dat dit niet is hoe ik normaal een nummer maak.”[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=EO2l1JXS7HE]
Radio draait weinig zwarte muziekMaar Fresku wil zeker wel een punt maken. “Natuurlijk bedoel ik niet letterlijk dat alleen blanke rappers aandacht krijgen op de radio. Maar op muzikaal gebied is het wel een rassending.” Fresku signaleert dat de grote landelijke radiostations vooral ‘witte’ muziek draaien en maar weinig ‘zwarte’ muziek als soul, funk, r&b en hiphop. Die zou niet toegankelijk genoeg zijn.
“Er wordt natuurlijk wel wat rap op de radio gedraaid, maar als je kijkt naar de cijfers is het enorm scheef. En de rap díe gedraaid wordt, is de ‘Ibiza-rap’, de rap die je lekker in Salou hoort, die helemaal niet de typische zwarte muziek is. Het moet een pop, rock of EDM-randje hebben om radio-toegankelijk te zijn. En dat is wel gek.”
Minder inkomstenDat rapmuziek zo weinig op de radio wordt gedraaid, heeft gevolgen voor rappers. “Het is natuurlijk heel normaal dat je als artiest niet alleen van je optredens leeft. Een deel van je inkomsten komt uit optredens, het andere deel is de radio.” Maar omdat rappers als Fresku zo weinig op de radio komen, gaat die vlieger voor hen niet op.
Toch hoeven we geen medelijden te hebben met Eindhovenaar Fresku. “Het punt is meer dat de verhouding in muziekland helemaal scheef is. Niet per se ik als rapper en wat ben ik toch een slachtoffer ofzo.”
Social mediaDe nieuwe clip van Fresku wordt vrijdag massaal gedeeld op social media. De meeste reacties zijn positief, hoewel lang niet iedereen de boodschap lijkt te snappen.[Tweet:body:https://twitter.com/93Jaapie/status/632144392510423040][Tweet:body:https://twitter.com/winfriedbaijens/status/632140865943793664][Tweet:body:https://twitter.com/ThomasHogeling/status/632167327023398912][Tweet:body:https://twitter.com/antimierenneuk/status/632192323020029952][Tweet:body:https://twitter.com/fresku040/status/632171378834325509]
Meer weten over de moeilijke verhouding tussen hiphop en de Nederlandse radio? Muziekplatform 3VOOR12 schreef er eerder dit jaar een uitgebreid verhaal over.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.