Behandeling van Nederlandse strafzaak tegen verdachte van afpersing Amanda Todd start in 2016

14 augustus 2015 om 23:44 • Aangepast 25 april 2020 om 07:27
nl
De behandeling van de Nederlandse rechtszaak tegen Tilburger Aydin C., ook hoofdverdachte in de geruchtmakende Amanda Todd-zaak begint waarschijnlijk in april 2016. De rechtbank denkt negen zittingsdagen nodig te hebben om tot een uitspraak te kunnen komen.
Geschreven door

Aydin C. zou jongeren via de webcam hebben aangezet tot seksuele handelingen en hen daarna hebben afgeperst met de opnames.
ZelfmoordVoor het Canadese meisje liep dat dramatisch af. Ze pleegde zelfmoord na de pesterijen die volgden toen haar afperser de beelden waarmee hij het meisje chanteerde, verspreidde onder bekenden van haar. De zaak Todd wordt eventueel pas na de afhandeling van de Nederlandse strafzaak in Canada gevoerd.
In Nederland deden zeven slachtoffers aangifte tegen Aydin C, volgens het Openbaar Ministerie zijn er in totaal zeker veertig Nederlandse slachtoffers. Daarnaast zouden er op documenten op de computer van de verdachte 250 internetgebruikersnamen zijn opgedoken die afkomstig zouden kunnen zijn van mogelijke meerdere slachtoffers in binnen- en buitenland. De zaak is omvangrijk en het onderzoek complex. Aydin C. weigerde in eerste instantie medewerking, maar heeft inmiddels volgens zijn advocaat, wel bij de rechter-commissaris een verklaring afgelegd.
KeyloggerHij weigerde de bij hem aangetroffen bestanden en harde schijven te ontsleutelen. De advocaat van C. twijfelt aan de rechtmatigheid van de methode die gebruikt is bij het onderzoek dat in opdracht van het Openbaar Ministerie is gedaan. Daarbij doelt hij op het in het geheim installeren van een zogeheten keylogger op de computer van Aydin C.
De politie brak in in het het huisje op vakantiepark de Rosep waar C. de laatste maanden voor zijn arrestatie woonde om de keylogger te installeren. Met die software zijn alle toetsaanslagen op een afstand kan volgen. Ook luisterde de politie telefoongesprekken die Aydin C. voerde af.
Lees alle berichten over de zaak-Amanda Todd terug op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.