Duizend bedden leeg in asielzoekerscentra: vluchtelingen slapen liever bij familie of vrienden

15 augustus 2015 om 09:47
nl
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil 750 tot duizend bedden in asielzoekerscentra vrijmaken door vluchtelingen met een verblijfsstatus een speciale regeling aan te bieden. Met het zogeheten zelfzorgarrangement kunnen de asielzoekers zelf onderdak zoeken buiten het azc, tegen een kleine financiële vergoeding.
Geschreven door

Ze kunnen dan bijvoorbeeld intrekken bij familie of vrienden, heeft een woordvoerder van het COA zaterdag gezegd. De provincie Brabant huisvest in totaal acht asielzoekerscentra.
De azc's zitten overvol omdat er per week rond de 1700 asielzoekers bijkomen. Bovendien verloopt de uitstroom van degenen met een verblijfsvergunning naar gemeenten moeizaam, omdat er te weinig sociale huurwoningen zijn.
ZIE OOK: Honderden gevallen van agressie tegen medewerkers aanmeldcentra asielzoekers ook in Den Bosch
'We hebben geen bezwaar'Het zelfzorgarrangement is al eens eerder ingezet, eind jaren negentig. Het stuitte toen op bezwaren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die zei het overzicht kwijt te raken en te vrezen voor de vorming van grote concentraties vluchtelingen op één plek. Diezelfde bezwaren zijn er nu weer.
Vluchtelingenwerk Nederland is positiever. "Als het op vrijwillige basis is en iemand die recht heeft op een plek altijd terug kan, hebben we geen bezwaar tegen deze maatregel'', zegt een woordvoerder tegen de NOS. Maandag verschijnt een Kamerbrief waarin een overzicht staat van alle maatregelen die worden genomen om de groeiende toestroom van asielzoekers het hoofd te bieden.
Aversie tegen economische vluchtelingenOngeveer een kwart van de Nederlanders is van mening dat ons land meer vluchtelingen moet opnemen. Bijna de helft vindt dat het er minder zouden moeten zijn. Dat komt naar voren uit een representatieve steekproef die de Volkskrant heeft gehouden onder tweeduizend Nederlanders.
ZIE OOK: COA wil nog een jaar asielzoekers opvangen in Koepel Breda
Er blijkt vooral aversie te bestaan tegen economische vluchtelingen. Mensen die een oorlog ontvluchten, kunnen op meer coulance rekenen. De afwerende houding jegens vreemdelingen is niet meer voorbehouden aan PVV-kiezers, schrijft de krant: ook de achterban van VVD (54 procent) en CDA (42 procent) wil minder vluchtelingen toelaten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.