Video

Jongen (10) geeft kaak van grottenleeuw aan Oertijdmuseum Boxtel: 'Hier zijn we heel blij mee'

16 augustus 2015 om 19:09
nl
Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel mag zich verheugen op een bijzondere nieuwe aanwinst. De tienjarige Enzo Smink uit Gelderland schenkt een zeldzame kaak van de uitgestorven grottenleeuw aan het museum. "Echt geweldig, zo'n mooie kaak krijgt een bijzonder plekje in ons museum", zegt directeur René Fraaije.
Geschreven door

Enzo Smink uit Wekerom speelt in de zomer regelmatig in de grindhopen rondom Oosterbeek. Zo ook in de zomer van 2012. Op een afgelegen strandje in de Rosandepolder ziet hij stukjes bot liggen. Enzo roept naar zijn ouders: "Ik heb een sabeltandtijger gevonden!" Er wordt niet veel aandacht besteed aan het hoopje botten en kiezen en dus belanden ze uiteindelijk bij zijn oma ergens in een doos.
Kaak duikt opDrie jaar later moet Enzo een spreekbeurt houden op school. Hij haalt de oude botten weer tevoorschijn. Zijn moeder maakt foto's en stuurt ze op naar specialisten. Het blijkt een zeldzame vondst: de onderkaak van een grottenleeuw (of holenleeuw). Volgens het Oertijdmuseum het grootste roofdier uit de tijd van de mammoeten.
Het museum is in zijn nopjes over de vondst: "We moeten het toch een beetje van de jeugd hebben. De helft van onze bezoekers is tussen de vier en twaalf jaar oud. Daarom zijn we heel blij dat Enzo contact met ons heeft gezocht." De kaak wordt maandag officieel overhandigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.