Video

Op zoek naar de echte Nederlandse landgeit, grote keuring bij Boerenbondsmuseum in Gemert

16 augustus 2015 om 20:55
nl
Tegenwoordig is er overal een talentenjacht voor, maar Gemert heeft wel een heel bijzondere. Namelijk eentje voor de beste Nederlandse landgeit! Bij het Boerenbondsmuseum werden de dieren zondag gekeurd om te kijken of ze goed genoeg zijn om mee te fokken.
Geschreven door

Vroeger was er een groot melktekort en werden er meer witte melkgeiten naar Nederland gehaald. Daardoor is de populatie van de Nederlandse landgeit sterk teruggelopen en is het dier zelfs bijna uitgestorven.
Nederlandse landgeit graag gezienDe geitenkeuring is nodig om de populatie Nederlandse landgeiten weer op peil te brengen. Tegenwoordig is dit type geit vooral erg populair bij hobbyboeren. Van overal uit het land kwamen zondagmorgen auto's met trailers met daarin vaak mekkerende geiten naar Gemert.
De meeste geiten waren een beetje bokkig dat ze gekeurd moesten worden. Want voor de dieren zelf maakt het niet uit of ze een 'standaardgeit' of dus zo'n graag geziene Nederlandse landgeit zijn. Door hun eigenaren worden ze op het veld keurig op nummer aangelijnd.
Veel potentiële landgeitenIn totaal werden zondag 69 geiten gekeurd. Na een rondje over het veld blijken er veel aan de specifieke kenmerken te voldoen. "Nummer 36 heeft mooi, lang haar en kijkt levendig uit zijn ogen", vertelt keurmeester Leo Witteman. Aan een ander lijntje staat nummer 14, een boklammetje van Astrid Welten uit Liessel. "Deze heeft mooie zware hoorns", aldus Witteman. "Dat straal kracht uit, een bok moet een echte man zijn!"
Aan de andere kant van het veld staat een zeer imposant exemplaar, met grove zwarte haren en grote hoorns met een spanwijdte van maar liefst een meter! "Je kunt zo zien dat deze een sterke nek heeft, het lijkt wel een bizon!"
'Bij boklammeren is het soms spannend'Een Nederlandse landgeit moet er dus goed uit zien. Stoer en sterk. Maar ze moeten ook goed gebouwd zijn, want alleen dan komen ze goed door de keuring. De boklammeren van Astrid Welten zijn als eerste aan de beurt. De keuring valt positief uit: nummer 14 krijgt een 'voldoende' en nummer 15 en 16 krijgen een 'goed'.
"Ik had m'n twijfel over het middelste geitje, nummertje 14", vertelt Welten. Het boklammetje is namelijk met de fles groot gebracht omdat de moeder is gestorven bij de geboorte. "Daardoor is het een een beetje achtergebleven in ontwikkeling en dat is ook wat de keurmeester zei."
Het doel van de keuring is om geiten uit te filteren die aan alle kenmerken van de Nederlandse landgeit voldoen en waarmee ook verder gefokt kan worden. Uiteindelijk werden maar twee geiten niet goedgekeurd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.