Evoluon bleef altijd beroemdste creatie van Leo de Bever, op 85-jarige leeftijd overleden

17 augustus 2015 om 11:25 • Aangepast 21 november 2020 om 16:34
nl
Architect Leo de Bever is zondag op 85-jarige leeftijd overleden. De Eindhovenaar ontwierp veel beeldbepalende gebouwen in zijn geboortestad. Zijn beroemdste creatie is het Evoluon, in de volksmond ook wel 'de vliegende schotel' genoemd, dat hij samen met Louis Kalf vormgaf in opdracht van Philips.
Profielfoto van
Geschreven door

Maar De Bever is in Eindhoven ook verantwoordelijk voor het Catharina Ziekenhuis, het Fellenoordcomplex, het stadskantoor, de kunstijsbaan en het oorspronkelijke ontwerp van Eindhoven Airport. Buiten Eindhoven ontwierp hij onder meer de St. Lidwinakerk in Best.
'Internationale allure'Zijn zoon en opvolger Stefan zegt maandag in het ED dat zijn vader Eindhoven internationale allure wilde geven. De gebouwen van De Bever waren volgens zijn zoon als zijn persoonlijkheid: dominant en aanwezig.  

Wachten op privacy instellingen...

Over het Evoluon zei hij ruim een decennium geleden tegen het ED dat hij en Kalff nauwelijks eisen meekregen. "Ons gaven ze maar twee regeltjes. Tweede was dat er exposities in moesten passen en de eerste was eenvoudig: het moest 'spectaculair' zijn. Nou, dat is geloof ik wel gelukt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.