NRC Handelsblad betaalde schadevergoeding aan Benno Larue vanwege publiceren verblijfplaats

18 augustus 2015 om 11:00
nl
NRC Handelsblad heeft een schadevergoeding betaald aan Benno Larue uit Den Bosch. Dat blijkt uit onderzoek van Argos TV Medialogica. De krant publiceerde in februari 2014 dat de veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno Larue in een seniorenflat in Leiden woonde. De publicatie hiervan zorgde voor veel ophef in Leiden en omstreken.
Geschreven door

In de uitzending van Argos TV Medialogica van dinsdagavond wordt belicht hoe media, gemeentes en de reclassering met de verblijfplaats van de veroordeelde ontuchtpleger Benno Larue zijn omgegaan.
Ontucht met tientallen kinderenZwemleraar Benno Larue zat zes jaar vast omdat hij ontucht pleegde met tientallen kinderen tijdens de zwemles in Den Bosch. Het merendeel van de kinderen was zwakbegaafd.
In juni 2013 kwam Larue vrij. Het was lang zoeken naar een geschikte woonplaats omdat de komst van de veroordeelde pedoseksueel onrust met zich meebracht. Hij mocht namelijk niet in het buitenland gaan wonen en in sommige Brabantse gemeenten was hij ook niet welkom, omdat daar slachtoffers van hem wonen.
Fouten bij verhuizing naar LeidenIn februari 2014 verhuisde Larue in het geheim naar Leiden. Alleen was de operatie niet echt geheim. De verhuizing gebeurde met een busje van Reclassering Nederland. "Misschien niet al te slim, maar wel een beetje praktisch gedacht", aldus directeur Reclassering Nederland Sjef van Gennip. "We zetten dat busje in als verhuisbusje en brachten meneer met dat busje over naar Leiden."
Tijdens de verhuizing liet Benno Larue een tas buiten zijn nieuwe woning staan waarin een hoop krantenknipsels over zijn zaak zaten. Joep Pattijn, oud-districtchef politie Leiden, vertelt in de uitzending hoe een inwoner van Leiden deze tas naar de politie toebracht. "En dat mevrouw er dan ook even inkijkt en daarbij allerlei informatie ziet zitten over Benno Larue. Niet alleen krantenartikelen, maar ook zijn identiteitsbewijs."
Onrust na verhaal NRC HandelsbladDe identiteit en verblijfplaats van Benno Larue waren dus letterlijk op straat komen te liggen. Twee freelance journalisten maakten een verhaal voor het NRC Handelsblad met daarin de woonplaats van de veroordeelde pedoseksueel. Wat uiteindelijk volgde, was een hoop onrust en een demonstratie voor het huis van Larue.
Het NRC Handelsblad ging door het stof en betuigde spijt omdat ze de woonplaats van Larue bekend hadden gemaakt. Volgens onderzoek van Argos TV is er uiteindelijk een schadevergoeding door de krant betaald. De advocaat van Benno Larue, Pieter van der Kruijs, zegt hierover in de uitzending: "We hebben afgesproken dat we daar niet over zouden spreken, maar in ieder geval zijn ze er ongelukkig mee geweest. Ik ga er inhoudelijk verder niets over zeggen want er zijn afspraken over gemaakt."
'Larue verhuisd naar Duitsland'Benno Larue woont sinds kort niet meer in Leiden. Volgens een woordvoerder van de gemeente is hij verhuisd. Vermoedelijk is hij in Duitsland gaan wonen omdat hij daar ook vandaan komt.
'De Jacht op Benno L.' is dinsdagavond vanaf 21.15 uur te zien op NPO2.
Alle berichtgeving over Benno Larue is terug te lezen op onze themapagina omroepbrabant.nl/bennolarue.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.