JOVD: 'Basisinkomen in Tilburg? Geef student dan ook gratis bier'

18 augustus 2015 om 11:20
nl
De JOVD Hart van Brabant wijst het veelbesproken experiment van een Tilburgs basisinkomen af. De onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD vergelijkt het experiment met het gratis uitdelen van bier aan studenten.
Geschreven door

"Waarom zou Tilburg middels het basisinkomen geld uitdelen zonder een tegenprestatie te verlangen, als bijvoorbeeld de studenten ook geen gratis bier krijgen?", stelt voorzitter Stefan Kimenai. “Gemeente Tilburg hecht waarde aan haar status als studentenstad, dus waarom worden er geen studenten gelokt met een gratis biertje?”, vraagt hij zich af.
VerantwoordelijkheidsgevoelErg serieus is het voorstel niet. De uitspraak is volgens hem bedoeld om het veelbesproken experiment met het basisinkomen in perspectief te plaatsen. “Het is geen overheidstaak om gratis bier weg te geven, maar het is ook geen overheidstaak om mensen geld in de hand te drukken alsof het een cadeau is”, is Kimenai van mening.
De JOVD vindt dat het experiment slecht is voor het verantwoordelijkheidsgevoel van de Tilburgers. Gevreesd wordt dat men te makkelijk zal leunen op de wetenschap dat de overheid toch wel geld zal toestoppen, zonder eerst te kijken naar wat men zelf kan bereiken.
WerkgelegenheidVoorzitter Kimenai vindt dat de gemeente zich moet richten op het bevorderen van de werkgelegenheid. "Mensen die zonder werk zitten, kunnen niet beter geholpen worden dan door het mogelijk te maken dat ze weer aan de slag kunnen”, luidt zijn statement.
De VVD heeft inmiddels vragen gesteld in de Tilburgse gemeenteraad over het experiment. De JOVD Hart van Brabant is daar blij mee. Het gratis biertje komt er waarschijnlijk niet, maar daar maalt Kimenai niet om. “Er zijn veel andere manieren om Tilburg als studentenstad naar een hoger niveau te tillen”, besluit hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.