Demonstratie tegen komst anti-islambeweging Pegida naar Breda

BREDA - Op 18 juni, de dag dat anti-islambeweging Pegida naar Breda komt, is er ook een tegendemonstratie met de naam 'Stop de Nazi-mars' in de stad. Die wordt georganiseerd door Laatzenietlopen.nl, een website die protestacties organiseert tegen extreem-rechtse groeperingen.
Volgens de initiatiefnemers doet Pegida zich voor als 'bezorgde burgers' maar gaat het veel verder dan dat zegt Laatzenietlopen.nl: "Hun bijeenkomsten zijn steevast een samenkomst van extreem-rechtse hooligans, bekende fascisten en neo-nazi's."

Asielplannen
Pegida wil in Breda een demonstratie houden met meerdere sprekers. Ook wil de groepering een ronde lopen door Breda. Aanleiding voor Pegida om Brabant aan te doen zijn de asielplannen van de commissaris van de Koning Wim van de Donk. Volgens Pegida worden de plannen van de commissaris om 7200 asielzoekers dit jaar nog in Brabant op te vangen, 'door de keel geduwd'.

De demonstratie begint om twee uur in Breda, net als de tegendemonstratie van Laatzenietlopen.nl. De gemeente Breda is op de hoogte dat Pegida wil demonstreren, maar heeft nog geen melding van de tegendemonstratie ontvangen. "De initiatiefnemers kunnen de demonstratie tot 72 uur van tevoren melden."

Veiligheid
Over eventuele veiligheidsmaatregelen wil de gemeente niets kwijt. Het is een grondrecht om te mogen demonstreren. Een gemeente kan daar inhoudelijk niets over zeggen en kan dus geen toestemming verlenen. Wel moet de gemeente de openbare orde en veiligheid waarborgen. De gemeente Breda laat weten dat de demonstratie getoetst zal worden aan de veiligheid.