Video

Directeur moest pantserwagen en tank inleveren want hij zou wel eens een bank binnen kunnen rijden

18 augustus 2015 om 20:50
nl
Het team van de politie in Eindhoven dat wapenvergunningen controleert, is vrijwel in zijn geheel vervangen. Op het team kwam veel kritiek van mensen die voor hun hobby wapens in bezit hebben. Bijvoorbeeld van een wapenverzamelaar die in het dagelijks leven directeur bij een bedrijf is.
Geschreven door

Volgens mensen die historische gevechten naspelen en volgens gildeleden ging het team te streng om met de wapenregels. Ook waren er klachten over de traagheid waarmee wapenvergunningen werden afgegeven.
'Team had eigen regels'Het team zou er zo zijn eigen regels op na hebben gehouden, zegt Rob Hartman uit Mierlo. Hij  heeft een pantserwagen en een tank uit de Tweede Wereldoorlog met daarbij ook oude granaten. In die granaten was het kruit vervangen door zand en daardoor was er niets mis mee.
Maar daar dacht het controleteam van de politie anders over. Ze werden in beslag genomen. "Ze leken wel een staat in de staat", zegt Hartman die in het dagelijks leven directeur is bij ASML.  
SchadevergoedingNiet alleen de munitie, maar ook de voertuigen werden in beslag genomen want Hartman zou daarmee natuuurlijk een bank kunnen binnenrijden, aldus de politiecontroleurs. Naar de argumenten van Hartman werd niet geluisterd. Vier rechtszaken waren er nodig, Uiteindelijk werd Hartman vrijgesproken van verboden wapenbezit en kreeg hij zijn spullen terug. De rechter wees hem een schadevergoeding van 45.000 euro toe, vanwege advocaatkosten en omdat de voertuigen bij gebrek aan onderhoud waren beschadigd.
"Het Eindhovense team deed extreem moeilijk," zegt Hartman. "Collega's met dezelfde hobby in de rest van het land hadden nooit dergelijke problemen."
Reactie politieVolgens de politie is het wapenteam inmiddels vrijwel in zijn geheel van samenstelling veranderd. De politiewoordvoerder benadrukt dat dit niet alleen het gevolg is van kritiek op hun functioneren. Het team is ook vernieuwd door de reorganisatie bij de politie en omdat mensen met pensioen zijn gegaan.
Van overijverige agenten heeft Hartman nu geen last meer. "Een brigadier uit een andere regio gaat nu over mijn vergunningen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.