Video

Op Poolexpeditie naar Spitsbergen, maar het weer is er hetzelfde als in Nederland

18 augustus 2015 om 23:36
nl
Tom van Hoof uit Oosterhout is één van de ruim vijftig onderzoekers die meedoen aan de grootste Nederlandse wetenschappelijke expeditie ooit in het Noordpoolgebied. De paleoecoloog van TNO gaat daar onderzoek doen naar de milieugevolgen van de zoektocht naar olie daar in de jaren zeventig.
Geschreven door

De Oosterhouter is met zijn collega-wetenschappers inmiddels op Spitsbergen. "Het is hier op het moment hetzelfde weer als in Nederland. Maar normaal is het een stuk kouder en is er veel ijs", vertelt Van Hoof.
Het einde van de wereldSpitsbergen is al zo'n beetje het einde van de wereld. Maar het eiland Edgeøya is al helemaal afgelegen. "Hier in Spitsbergen zijn we nog in een dorpje", zegt de wetenschapper. "Straks vertrekt de boot en dan is het twee dagen varen naar het eiland. Dat is echt moeilijk begaanbaar gebied. Daar is alleen een oud onderzoekstation uit de jaren zeventig."[Youtube:body:https://youtu.be/wl2ghekLDfI]De wetenschappelijke expeditie is georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze gaan de effecten van onder andere klimaatverandering en de invloed van mensen daarop, op het eiland bestuderen. "In de jaren zeventig is er gezocht naar olie op het eiland. Ik ga een onderzoek doen wat het effect op het milieu was van die zoektocht op het eiland." Met boringen in de grond kan Van Hoof terugkijken in de tijd.
StudentenHet is niet de eerste wetenschappelijke expeditie naar het eiland. In 1968 werd er onderzoek gedaan door vier Groningse studenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.