Video

Eindelijk pad voor zanger Gerard van den Berk in Sint-Oedenrode

18 augustus 2015 om 23:43
nl
Sommige inwoners van Sint-Oedenrode maakten zich er afgelopen maanden hard voor: een pad met de naam van zanger Gerard van den Berk. Woensdag wordt het pad officieel geopend.
Geschreven door

Het pad loopt door natuurgebied Diependaal en dat is de juiste plek volgens Jan Verhagen uit Sint-Oedenrode: "Dit pad is zo'n achthonderd meter lang. Zanger Gerard van den Berk moet hier gelopen hebben als hij vanuit huis naar zijn ouders ging aan de Nijnselseweg."
Bekend in West-EuropaVan den Berk werd eind 19de eeuw geboren in Eindhoven. Hij verhuisde op jonge leeftijd naar Sint-Oedenrode waar hij meehielp op de boerderij van zijn ouders. Al snel werd hij de zingende boer genoemd, omdat hij zingend boerde op het land. Hij studeerde drie jaar aan het conservatorium in Amsterdam en reisde daarna regelmatig naar het buitenland om concerten te geven.
"Erg bijzonder", vertelt Verhagen. "En ongewoon voor die tijd. Als boer moest je hard werken op het land en ging je niet met je nette kleren aan in Wenen zingen. Die combinatie was zeer uitzonderlijk."
FascinatieVerhagen geeft toe: "Ik ben wel een beetje gefascineerd door de beste man. Ik woon naast het huis waar hij lange tijd heeft gewoond en mijn vader vertelde vroeger al verhalen over hem. Mensen stopten langs de akker waar hij aan het werk was om naar zijn zang te luisteren. De eenvoud van die man, dat fascineert me het meest. Hij reisde heel West-Europa af en drie dagen laten was hij weer aan het werk op zijn akker."
Veel geluidopnames van Gerard van den Berk zijn er niet. In die tijd werd er niet veel opgenomen omdat men dacht dat er dan minder mensen naar de concerten zouden komen. Gelukkig is er nu het pad dat de herinnering in stand houdt. Een aantal inwoners van Sint-Oedenrode maakte zich hier een paar maanden geleden hard voor bij de gemeente. Het duurde even, maar het is toch gelukt: "Dat verdient de man en het is goed dat we een stukje cultuur behouden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.