Wapenleverancier van de onderwereld? Zaak tegen Jan B. uit Hulten gaat vanmiddag verder

3 september 2015 om 10:31
nl
De rechtszaak tegen beroepscrimineel Jan B. (65) uit Hulten gaat donderdagmiddag weer verder. De vermeende wapenleverancier van de onderwereld staat om drie uur terecht voor verboden wapenbezit. Het gaat om een pro-formazitting. Jan B. en zijn advocaat Brian de Pree zijn niet bij de zaak aanwezig.
Geschreven door

Waarom de 65-jarige Jan B. in Amsterdam moet voorkomen en niet in Brabant, wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam niet zeggen. Zeer waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat de inval in zijn beruchte drugsloods gelinkt wordt aan een onbekend aantal liquidaties en bedreigingen in de Amsterdamse onderwereld.
ZIE OOK: ‘Jan B. leverde zware wapens aan Kalasjnikovbende die bankkantoor Breda overviel’
Crimineel verledenDe 65-jarige autohandelaar zit al heel zijn leven in de criminaliteit. Hij is eerder veroordeeld voor ontvoering van de vermiste Maarten Geurts, verboden drugsbezit en brandstichting. In het kader van het onderzoek rondom de vermoorde Freddy Janssen werd de loods van Jan B. voor een tweede keer doorzocht.
Sindsdien houden justitie en politie de lippen stijf op elkaar. Mogelijk heeft Jan B. met de verdwijning van Janssen te maken. Niet veel later werd Jan B. door de politie opgepakt nadat hij burgemeester Jan Boelhouwers van de gemeente Gilze en Rijen met de dood had bedreigd.
ZIE OOK: Wat is er aan de hand in het dorp Hulten?
Inval drugsloodsDie zaak komt niet in Amsterdam maar in Brabant voor, bevestigt justitie. Inmiddels zit Jan B. al een paar maanden vast voor verboden wapenbezit. Deze wapens werden in zijn beruchte drugsloods gevonden nadat hij de burgemeester had bedreigd.
Een tot op de tanden bewapend politieteam hield Hulten een aantal weken in zijn greep. Inwoners waren geschokt door de vele ontwikkelingen rondom Jan B. “Voor het gros van het dorp is Jan B. een goede man”, vertelde een familielid in gesprek met Omroep Brabant.
ZIE OOK: ‘We gaan door een hel’, vriendin vermoorde Freddy Janssen hoopt dat moordzaak snel wordt opgelost
Lichaam Freddy JanssenJustitie wil desgevraagd nog altijd niet zeggen of Jan B. een rol speelt in de moord op Freddy Janssen. Nabestaanden laten woensdag weten dat het lichaam van Janssen nog altijd niet is vrijgegeven door de onderzoekers van het NFI. "We willen dolgraag afscheid nemen, maar dat gaat niet", betreurt een familielid.
Er is inmiddels sectie verricht op het lichaam, maar op last van de officier van justitie mag het NFI het lichaam nog niet vrijgeven. “Dit in het belang van het onderzoek, dat nog altijd in volle gang is. We kunnen er verder niets over zeggen", aldus een woordvoerder.
Verslaggever Sebastiaan Quekel volgt de pro-formazitting in de rechtbank in Amsterdam. Volg zijn tweets als je op de hoogte wil blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.