Oldtimer-liefhebbers opgelet: ruim 750 foto's van stokoude Brabantse wagens bij het BHIC [FOTO'S]

19 augustus 2015 om 14:15
nl
Hoe zagen de eerste auto's en motoren eruit in Brabant en wie maakten daar gebruik van? Langzaamaan laat het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) licht schijnen op die vragen. Het kenniscentrum beschikt al over ruim 750 foto's. "We hadden nooit verwacht dat we zóveel foto's zouden krijgen", reageert een opgewekte René Bastiaansen van het BHIC.
Geschreven door

Het BHIC riep vorige maand Brabanders op om foto's in te sturen van oude auto's en motoren uit 1906 tot 1951. Wat is daar nou weer Brabants aan, zou je misschien denken. Het antwoord is simpel: het kenteken. Dat verried toen waar de bestuurder waarschijnlijk vandaan kwam.
Een auto uit Noord-Brabant had een kenteken dat begon met de letter 'N'. Dat was overigens toeval, want Groningen kreeg een kenteken dat begon met een 'A', Friesland had een B en zo verder. De beginletter van Noord-Brabant 'klopte' dus toevalligerwijs.
Arbeidsintensief en tijdrovend karweiTussen 1906 en 1951 zijn er bijna 100.000 'Brabantse' kentekens op naam uitgegeven. Vrijwilligers hebben die gegevens in een database gezet. Een arbeidsintensief en tijdrovend karwei, omdat alle ANWB-lijsten moesten worden gescand en gecontroleerd.
Er was alleen één probleem: het BHIC wist niet welk voertuig bij welk kenteken hoorde. En precies dat wil het kenniscentrum graag weten, al is het maar omdat het interessant is. Daarom riep het 'Brabants archief' iedereen op om foto's in te sturen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=ZvFzQ7Jwfho]
De auto van mijn opaDe teller staat nu dus na een maand op ruim 750 foto's, laat een enthousiaste René Bastiaansen aan Omroep Brabant weten. Op de site, De auto van mijn opa, staan er van dat aantal inmiddels 716. "Natuurlijk hadden we gehoopt dat we zoveel foto's zouden krijgen, maar we hadden het niet verwacht. Mensen moeten daarvoor bewust een fotoalbum openen en ernaar gaan zoeken."
Uiteraard raden we iedereen aan om zelf eens door de prachtige foto's te bladeren, maar we willen jullie een aantal niet onthouden. Zo kun je in onze slideshow de huldiging van het eerste elftal van EVV in Eindhoven zien na het behalen van het landskampioenschap in 1964. De ploeg reed in een Pontiac.
Experimentje: een mitrailleur op een fietsMaar het kan nog ouder. Wist je bijvoorbeeld dat militairen van het Nederlandse leger een mitrailleur op een Eysink-motorfiets monteerden, vlak voor de Eerste Wereldoorlog? Het ging om een experiment, dat wel. Op de foto het Vrijwillig Militair Motorrijders Korps in Breda met hun Douglas uit 1913.
En de eerste auto in Roosendaal? Dat was een Vivinus, een Belgische auto. De wagen komt uit 1904 en was eigendom van Johannes Verheijen, oud-wethouder en oud-eigenaar van suikerfabrikant De Caritat de Peruzzis. Deze foto is gemaakt in 1908.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.