‘Libéma profiteert van opvang vluchtelingen’, Rosmalense vastgoedeigenaar ontkent met klem

ROSMALEN - Eigenaren van vakantieparken en evenementenhallen hebben de afgelopen jaren flink verdiend aan de opvang van vluchtelingen, blijkt uit onderzoek van NRC naar het vastgoedbeleid van het COA. Dat was begin 2014 slecht voorbereid op de stroom vluchtelingen en betaalde tot vier keer zo veel voor opvang van vluchtelingen als de eigen normen voorschreven.
Eén van de bedrijven die wordt genoemd is het Rosmalense Libéma, eigenaar van bijvoorbeeld de Beekse Bergen in Hilvarenbeek en Autotron in Rosmalen.

Onderhandelingen met COA
Diverse ondernemers en vastgoedeigenaren profiteren volgens de krant van het COA, maar ook gemeenten proberen wat te verdienen op de opvang van vluchtelingen. Ze gebruiken de onderhandelingen met het COA om in andere dossiers iets gedaan te krijgen.

Het Rosmalense Libéma, dat op een aantal van haar locaties plaats biedt aan het COA, neemt nadrukkelijk afstand van de conclusies uit het onderzoek. In een officiële reactie op het verhaal laat Libéma weten dat het op alle locaties waar het ruimte biedt aan vluchtelingen slechts de kostprijs van de accommodatie aan het COA vraagt.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Libéma benadrukt dat zij meewerkt uit humanitair oogpunt en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijf erkent dat de kosten hoog zijn, maar geeft aan daar zelf niet aan bij te dragen. Zo zou Libéma alle rekeningen en offertes openlijk delen met het COA.

Het COA baseerde zich bij het regelen van opvangplekken op beleid uit 2013, toen de instroom van vluchtelingen 'historisch laag' was. Toen vervolgens de vluchtelingenstroom op gang kwam, zag het COA zich gedwongen akkoord te gaan met huurprijzen en voorwaarden die normaal niet geaccepteerd zouden worden.

Slechte onderhandelingspositie
Tijdelijke opvanglocaties, zoals evenementenhallen of bungalowparken, zijn duur omdat het COA een slechte onderhandelingspositie heeft en de investeringen in korte tijd terugverdiend moeten worden.
Meer over dit onderwerp:
rosmalen libema vluchtelingen asielzoekers opvang