Hindoes boos op Holi Fusion festival in Eindhoven: 'Dit is een kaping van het Holi-feest'

21 augustus 2015 om 14:01
nl
Verschillende hindoe-organisaties zijn boos op Holi Fusion Festival in Eindhoven dat aanstaande zaterdag wordt georganiseerd. Dit staat in een protestverklaring 'Holi is geen House Party'.
Geschreven door

Het grootste bezwaar voor de hindoe-organisaties is dat het evenement wordt gepresenteerd als een omarming van de hindoecultuur. Maar dat is volgens de organisatie juist niet het geval. In de protestverklaring valt te lezen dat het festival 'de essentie van Holi negeert'.
'Voor financiële ondersteuning'Zo is het tijdstip van het festival niet gepast, legt Sito Panchoe uit Eindhoven uit. Holi Fusion vindt in de hindoecultuur namelijk in de lente plaats. "Kerstmis vier je ook niet in de zomer, maar in december."
Daarnaast vindt er tijdens het feest altijd een verbranding plaats, die zou zorgen voor verbroedering. Dit gebeurt volgens Panchoe niet bij het festival.
"Dit is een kaping van het Holi-feest. Ik denk zelf dat ze het Holi noemen, omdat dat het mogelijk maakt om toch door de gemeente financieel ondersteund te worden", vindt hij.
KleurenZaterdag wordt het Holi Fusion Festival georganiseerd in Eindhoven, met DJ La Fuente als grootste publiekstrekker. Maar het festival staat vooral bekend om de verschillende kleuren die gebruikt worden om de bezoekers onder te smeren.[YouTube:body:https://youtu.be/v1iWMRRZb8Y]
De hindoe-organisaties hopen via een actiegroep op Facebook en via de protestverklaring op een aantal aanpassingen van het festival. Elke associatie met Holi moet worden verwijderd. Er moet geen verbinding gemaakt worden met de hindoefeestdag, omdat het festival slechts een house party is en niet verbonden is met de spirituele feestdag van Holi.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.