Jan Fabre mag ondanks gesmijt met katten tapijt voor Noordbrabants Museum gewoon afmaken

DEN BOSCH - De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre mag zijn wandtapijt voor het Noordbrabants Museum gewoon afmaken. Dat zei museumdirecteur Charles de Mooij maandagmiddag in een reactie op Statenvragen van de PVV-fractie. Volgens de PVV moet de opdracht worden ingetrokken omdat Fabre bij filmopnames in 2012 op het Antwerpse gemeentehuis met katten heeft laten gooien. De partij noemt Fabre daarom een 'narcistische dierenbeul'.
Volgens museumdirecteur Charles de Mooij heeft Fabre in 2012 zijn excuses aangeboden. Bij het gooien met de katten was één kat kreupel geworden. Met de excuses van de kunstenaar indertijd is voor De Mooij de kous af.

Glimmende keverschildjes
Op 11 juni begint in het Noordbrabants Museum een expositie met werk van Jan Fabre. Te zien daar is een reeks werken met de titel 'Tribute to Hieronymus Bosch in Congo'. Een groot aantal daarvan is opgebouwd uit duizenden glimmende keverschildjes. Charles de Mooij: "We hebben ons er tevoren wel van overtuigd dat die kevers niet voor het kunstwerk zijn gedood. Voor deze serie en voor een aantal andere werken heeft Fabre resten van dieren gebruikt die al dood waren."

In 2012 maakte Fabre op het Antwerpse gemeentehuis een film. Voor één opname werd daarvoor met katten gegooid. Dat heeft indertijd voor ophef gezorgd, al mocht Fabre een week later zijn film op het stadhuis gewoon afmaken, zij het in aanwezigheid van een dierenarts.

Salvador Dali
Fabre was voor zijn film geinspireerd door een foto van kunstenaar Salvador Dali in 1948. Op die foto zijn ook 'zwevende' katten en waterdruppels te zien. Bij het maken van die foto is indertijd door assistenten van Dali ook met katten gegooid.

Fabre werkt op dit moment in het textiellab van het Textielmuseum aan een groot wandkleed. Het moet een hedendaagse versie worden van een kleed uit de middeleeuwen met op het werk van Jeroen Bosch geïnspireerde afbeeldingen. Het kleed was er een uit een serie van vijf; vier zijn er over, één is er verdwenen. Het werk dat Fabre nu in Tilburg maakt, is vanaf oktober te zien in het  Noordbrabants Museum.

Artistiek beleid
De PVV vraagt cultuurgedeputeerde Henri Swinkels om Jan Fabre het Noordbrabants Museum 'uit te jagen'. Het antwoord op die vraag kan interessant zijn. Het is in Nederland niet gebruikelijk dat politici zich met het artistiek beleid van musea bemoeien.