De oplossing voor wateroverlast? De regenpijp afzagen

6 juni 2016 om 19:58
nl
De afgelopen week had Brabant weer te maken met extreme regenval met als gevolg enorm wateroverlast. In onder meer Asten, Deurne, Maarheeze en Heeze liepen wegen en huizen onder water. In Boxmeer werden twee huizen onbewoonbaar verklaard omdat de fundering was verzakt.
Profielfoto van Hansink Joan
Geschreven door
Hansink Joan

Watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel vindt dat we anders moeten omgaan met de verwerking van het regenwater. Bewoners kunnen zelf veel meer doen om wateroverlast te voorkomen.
Regenbui intenserDoor klimaatveranderingen en de verstedelijking hebben we steeds meer problemen met regenwater. Regenbuien zijn korter, maar intenser en daardoor kan er soms in een paar uur tijd 40 millimeter water vallen. Onze ruimtelijke ordening is daar niet op ingericht. Steden groeien en er is steeds meer verhard oppervlak waardoor het regenwater niet de grond in kan.
Peter licht toe: "De meeste rioolsystemen zijn al vijftig jaar oud. En het riool is voor afvalwater en niet voor de afvoer van regenwater. We zouden eigenlijk twee pijpen moeten leggen, een voor afvalwater en een voor schoon regenwater."
RegentonDaarnaast kunnen burgers zelf ook veel doen om overlast te voorkomen. "Veel tuinen zijn tegenwoordig compleet betegeld, het water kan nergens de grond in. En regenpijpen gaan rechtstreeks het riool in. Zaag de regenpijp af en richt 'm naar de grond. Of gebruik een regenton, dan heb je gelijk water voor de plantjes in de tuin."
En dan hebben we nog boze boeren. Hun oogsten mislukken en zij claimen nu dat ze voor een miljoen euro schade hebben. Via de ZLTO wordt dit verhaald bij de waterschappen. De boeren beweren dat de waterschappen voorrang geven aan mooie natuurlandschappen met smalle, kronkelende beekjes, maar zorgen dus niet voor goede afvoer van het regenwater.
"Dit bericht is bij ons bekend en we hebben al maatregelen getroffen. Boeren kunnen online schadeformulieren invullen en we gaan in gesprek met ZLTO om te bekijken hoe we dit kunnen oplossen", aldus Peter Glas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.