Kamp Vught in trek bij Duitse stagiairs: 'Een teken van verzoening'

21 augustus 2015 om 12:42
nl
Behalve Nederlanders zijn er ook met enige regelmaat Duitsers te vinden bij Kamp Vught. Ze proberen daar wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog een beetje goed te maken. "Dat vind ik een mooie uitdaging", vertelt één van hen.
Geschreven door

De Duitsers lopen stage bij Kamp Vught, via de organisatie Aktion Sühnezeichen Friedensdienste. Dit weekend komen alle stagiairs van de afgelopen jaren samen. Om te gedenken, maar ook om plezier te hebben.
'Uitdaging van verzoening'Wat motiveert ze om, als voormalige vijand, terug te keren naar een plek waar talloze verschrikkingen hebben plaatsgevonden? Volgens de huidige stagiair, Sophia Annweiler, gaat het om de uitdaging.
"Het idee van de organisatie waarvoor ik werk, is om richting een verzoening te werken. Dat vind ik voor nu een mooie uitdaging", zo vat ze samen.
Hitlergroet in FrankrijkZelf maakte Sophia de oorlog niet mee. Ze voelt dan ook geen schuld meer voor wat haar oud-landgenoten hebben gedaan. Toch heeft ze er als Duitser nog wel eens last van.
Zo was Sophia op vakantie in Frankrijk en bracht iemand de Hitlergroet. "Het is natuurlijk niet heel actueel, maar er zijn nog mensen voor wie het belangstelling heeft. Vooral als je naar de oudere generaties kijkt."
Aktion Sühnezeichen FriedensdiensteVia Aktion Sühnezeichen Friedensdienste zoeken Duitse vrijwilligers werk in Nederland om de taal en cultuur te leren. Dit gebeurt al sinds 1959. De meeste vrijwilligers zijn tussen de 18 en 25 jaar oud.
De 'vriendendienst' ontstond na de oorlog. De eerste jaren zorgde de organisatie voor vrijwilligers die Nederland hielpen op te bouwen. Sindsdien geeft de organisatie ook les aan vrijwilligers over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen ervan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.