Beloning! 1000 euro voor wie weet waar met grof geweld gestolen engel uit Boxmeer is

21 augustus 2015 om 16:19
nl
Boxmeer wil 'zijn' engel terug. Er is een beloning van duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip, die leidt naar het gestolen beeld De Engel. "We willen laten zien dat je niet aan ons beeld moet zitten", reageert initiatiefnemer Bart Cox.
Geschreven door

Vandalen haalden vorige week het bronzen beeld De Engel van zijn sokkel. Volgens Cox gebruikten ze daarvoor vermoedelijk een strop en een auto. Grof geweld dus. "Het beeld is anders niet weg te krijgen."
LEES OOK: Beeldengroep van Vaartprocessie in Boxmeer bestolen van De Engel
Misschien kwajongensstreekAlleen de voetjes van het engeltje staan als stille getuigen nog op de plek waar tot vorige week het beeld stond. Cox: "Ik vermoed dat de vandalen uit de buurt komen, of in ieder geval van tevoren wisten dat het beeld hier stond. Misschien is het een kwajongensstreek."
Het beeld De Engel maakt deel uit van een groep van zes beelden, die symbool staan voor de groepen die meelopen in de Vaart. Dat is de Heilig-Bloedprocessie die al eeuwen op de tweede zondag na Pinksteren door Boxmeer trekt.
Vermoedelijk ging het om het bronsBehalve De Engel raakte een ander beeld zwaar beschadigd. Deze 'wierookzwaaier' konden de vandalen niet meekrijgen, omdat het te goed vastzat. Bovendien wonen er veel mensen in de buurt van dat beeld. Dit maakt het voor criminelen lastiger het kunstwerk stiekem mee te nemen. De Wierookzwaaier is inmiddels veiliggesteld en wordt gerestaureerd.
Cox denkt dat het de dieven te doen is om het brons. De beelden zijn weliswaar goudkleurig, maar zeker niet massief. Hij denkt dat het alles bij elkaar maar veertig euro oplevert. "Als ze er al iets voor krijgen. Tegenwoordig is het moeilijker om zoiets zonder vragen bij een handelaar in te wisselen."
Boxmeer wil het beeld terugHet hele dorp Boxmeer lijkt in actie te komen om de 'heiligschenners' te achterhalen. Met de advertentie en de gouden tip hopen de initiatiefnemers een eind te komen. Het geld komt van Cox, andere inwoners en van het kunstenaarsechtpaar Jean en Marianne Bremers uit Helvoirt, dat het beeld maakte.
"Waarschijnlijk krijgen we het beeld niet meer terug, maar we willen vooral duidelijk maken dat je niet aan onze spullen moet zitten. Wij zijn trots op Boxmeer en willen dat zo houden. Ik weiger me over te geven", aldus een strijdvaardige Cox.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.