Extra veiligheidsmaatregelen VSV Breda Airshow na drama in Engeland, ‘Maar het gaat zeker door’

24 augustus 2015 om 20:58
nl
De organisatie van de VSV Breda Airshow neemt zaterdag extra veiligheidsmaatregelen na de dodelijke ongelukken tijdens de vliegshows in Engeland en Zwitserland. Dat meldt organisator Menno Linssen in het NPO1-radioprogramma Dit is de Dag. “We hebben de nodige maatregelen getroffen en het calamiteitenplan extra onder de loep genomen”, meldt de organisator.
Geschreven door

Het ongeluk met een Britse straaljager tijdens een vliegshow in het Zuid-Engelse Shoreham kostte zaterdag aan mogelijk twintig mensen het leven. Een vliegtuig van het type Hawker Hunter stortte tijdens een stunt neer op de drukke snelweg A27 ten westen van Brighton.
Een dag later botsten tijdens een vliegshow in Zwitserland twee vliegtuigen op elkaar. Daarbij kwam een van de piloten om het leven. “Een trieste gebeurtenis”, zegt Linssen, die erbij vermeldt dat de Bredase vliegshow ondanks de gebeurtenissen gewoon doorgaat. “Geen haar op mijn hoofd denkt er aan om deze show af te gelasten.”
'Dit is onze passie'Ongelukken als in Engeland en Zwitserland zijn vreselijk, maar simpelweg niet te voorkomen, meent Linssen. “We doen er alles aan om het risico op zo’n ramp drastisch te beperken”, zegt hij op de radio. “We hebben daarom voor zaterdag de minimale afstand tussen vliegtuig en publiek extra verhoogd.”
Linssen heeft vertrouwen dat het zaterdag een probleemloze dag wordt. “Al onze piloten voldoen aan de benodigde vergunningen. We hebben voldoende kwaliteit in huis om er een mooie dag van te maken. Dit is onze passie.”
Hawker HunterDe Britse burgerluchtvaartautoriteiten hebben maandag laten weten het ongeluk in Engeland te onderzoeken en te kijken of er strengere regelgeving nodig is voor dergelijke luchtvaartevenementen.
De Hawker Hunter was een succesvol gevechtsvliegtuig dat naar veel landen is geëxporteerd en ook in België en in Nederland is geproduceerd. Eind jaren zestig werden de toestellen in veel landen vervangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.