Video

Gemeente Tilburg wil problemen met uitkeringen snel verhelpen

26 augustus 2015 om 00:27
nl
Tilburgers met een uitkering hoeven niet bang te zijn dat ze zonder geld komen te zitten door problemen bij de afdeling 'Werk en Inkomen' van de gemeente. Dat belooft wethouder Erik de Ridder. Het aantal klachten over de afdeling is de laatste maanden explosief toegenomen. Volgens advocaat Jean-Louis van Os, die namens het Advocatencollectief de noodklok luidt, krijgen inwoners hun uitkering vaak niet of te laat.
Geschreven door

Het komt de laatste maanden vaker voor dat Tilburgers met een klacht over de gemeente aankloppen bij het Advocatencollectief, zegt Van Os. 'Zowel tijdens ons dagelijks spreekuur als in de ingenomen zaken komen we onverklaarbare beslissingen en uitvoeringshandelingen tegen', legt de advocaat uit in een verklaring.
ParticipatiewetIedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. Van Os meldt dat de gemeente de grip op de uitvoering van deze wet ‘volledig is kwijtgeraakt’.
Het Advocatencollectief schetst een warboel op de verantwoordelijke afdeling 'Werk en Inkomen'. Ze baseert zich op een dossieronderzoek waarin ruim zestig klachten genoteerd staan.
Diversiteit aan klachtenHet overzicht laat een grote diversiteit aan klachten zien. Cliënten klagen dat de door hen aangeleverde stukken zijn ‘zoekgeraakt’ bij de gemeente, dat beslissingen op een aanvraag of bezwaarschrift ‘ten onrechte’ worden uitgesteld en dat er ernstige ‘communicatieproblemen’ tussen collega’s zijn als het gaat om lopende dossiers. "Het lijkt erop dat afwijzen van een uitkering makkelijker is dan toezegging", meent Van Os.
In meer dan zestig procent van de onderzochte dossiers is er sprake van een tekortkoming, meldt het Advocatencollectief. 'Vaak met onaanvaardbare gevolgen. Cliënten zitten lange tijd zonder enig inkomen, vaak ook na al een WW-periode met een lager inkomen. De problemen stapelen zich op.'
Gemeente TilburgWethouder Erik de Ridder van de gemeente Tilburg geeft toe dat er problemen zijn bij de afdeling. Maar er wordt volgens de wethouder hard gewerkt om alle achterstanden snel weg te werken. "We zijn er al een tijd mee bezig en hopelijk gaat het nu snel de goede kant op." De Ridder gaat ervan uit dat alle achterstanden voor het einde van het jaar zijn ingelopen."
De Ridder beseft dat dat voor veel uitkeringsgerechtigden niet snel genoeg gaat. Velen hebben geen financiële buffer om een te laat uitbetaalde uitkering op te vangen. "We vragen het Advocatencollectief dan ook om zich met die mensen te melden. Als er een probleem is, dan lossen we dat op", aldus De Ridder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.