Video

Watersnoodhuis in geldnood: 'Water staat ons aan de lippen'

25 augustus 2015 om 22:46
nl
Het Watersnoodhuis in Heijningen zit in geldnood. Volgens Stichting Behoud Watersnoodhuis houden ze het nog een jaar vol en rest daarna sluiting.
Geschreven door

De stichting kan de huur en de vaste lasten aan gas, water en licht straks niet meer betalen. In 2012 werd het Watersnoodhuis nog geopend door de Zweedse ambassadeur.
Zweedse noodwoningenZweden stuurde na de Watersnoodramp in 1953 geld en Zweedse houten prefab-woningen. Een van die huizen in Heijningen is ingericht als museum Het Watersnoodhuis.
Heijningen was in Brabant het zwaarst getroffen dorp tijdens de Watersnoodramp van 1953, 76 mensen vonden de dood. Op de dijk tegenover het Watersnoodhuis staat een herdenkingsmonument voor de overleden dorpelingen.  
Geen subsidiesVolgens Jan Dierks, voorzitter van de Stichting Behoud Watersnoodhuis Heijningen, heeft de gemeente Moerdijk gezegd dat er geen subsidies voor het Watersnoodhuis meer in zitten en dat ze zelf op zoek moeten naar sponsoren.
Vijf voor twaalf"Een onmogelijke opdracht", zegt Dierks. "Wij hebben het dankzij onze sponsoren voor elkaar gekregen het huis helemaal op te knappen en als museum in te richten, maar we hebben 6500 euro per jaar nodig om het open te kunnen houden. Voor ons is het nu vijf voor twaalf. Als er geen geld komt, gaan we volgend jaar dicht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.