Niet één, maar twee schuilkelders in achtertuin van Paul van Acker uit Oosterhout - Omroep Brabant
Video

Niet één, maar twee schuilkelders in achtertuin van Paul van Acker uit Oosterhout

25 augustus 2015 om 22:45
nl
Paul van Acker uit Oosterhout heeft een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog in zijn achtertuin. Iedereen moet weten dat 'ie er ligt en als het aan hem ligt, moet het een gemeentelijk monument worden. Trouwens, het gaat niet om één schuilkelder. Onlangs werd er nog een tweede kelder ontdekt.
Geschreven door

De schuilkelder achter de pastorie in Oosterhout is bijzonder. In 1939 werd deze gebouwd in opdracht van pastoor Van Loon. Nog voor de Duitsers de Polen versloegen, was de kelder al klaar. De pastoor had blijkbaar een vooruitziende blik.
Als nieuwDe kelder ligt er op dit moment nog perfect bij. Via een deur in de achtertuin van de pastorie kun je de trap af naar beneden. Van Acker is nu de eigenaar van de pastorie en de kelder.
Eenmaal beneden denk je dat de schuilkelder bijna nieuw is. "Vandaar dat we onderzoek hebben gedaan om er echt zeker van te zijn dat de kelder ook echt uit de Tweede Wereldoorlog is."
Het is een ruimte van vijf bij vier meter. In geval van nood passen er staand zo'n vijftig mensen in. De kelder is bijzonder volgens Martin van Halderen van Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout. "We zijn op zoek geweest naar vergelijkbare kelders in Nederland. Die hebben we tot nu toe niet gevonden. Wel zijn er schuilkelders die half zijn ingestort of afgedekt zijn. Maar deze is nog steeds toegankelijk."
Niet één, maar twee keldersMaar het houdt niet op bij één schuilkelder. Achter in de ruimte zit een ijzeren luik. Als je die open maakt dan zie je alleen een hoop zand. "We dachten eerst dat dit een nooduitgang was. Dat je via een gang of trap weer naar buiten kon. Maar uit de archieven van de kerk blijkt dat er een tweede kelder zit", vertelt van Acker.
De Oosterhouter heeft bodemonderzoek laten doen en er blijken inderdaad resten te liggen van nog een schuilkelder. Samen met de Heemkundekring wil hij verder onderzoek doen en willen ze de kelders op de monumentenlijst geplaatst hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.