Video

Tweehonderd schapen doen mee aan voorstelling 'Kudde' op de Bredase hei

26 augustus 2015 om 02:21
nl
Op de hei ten zuiden van Breda is deze week 's avonds een bijzondere voorstelling te zien. Meer dan tweehonderd schapen doen er als figuranten mee aan 'Kudde' van de Bredase theatermaakster Heleen van Doremalen. De beesten spelen hun rol met verve, al moeten ze wel op tijd weer thuis zijn. Een herder loopt liever niet in het donker met zijn schapen over de hei.
Geschreven door

In de voorstelling 'Kudde' maakt het publiek met een koptelefoon op een wandeling. Op de koptelefoon vertelt acteur Hans Dagelet het verhaal van een man die 'uit de kudde' stapt. Werkelijkheid en verbeelding lopen door elkaar op het moment dat de wandelaars op de hei een kudde schapen tegenkomen waar ze een stukje samen mee optrekken.
Koptelefoon Zelfs zonder koptelefoon is het trouwens een bijzonder moment als de schapen vanachter de bomen tevoorschijn komen. Het is buiten dan al bijna donker. Het paars van de hei is onzichtbaar maar de witte wol van de schapen is opeens weer heel goed te zien.
Dinsdagavond was de try-out van de voorstelling. Woensdag is de première. Op die dinsdag had de voorstelling last van het weer, al liet het publiek zich niet weerhouden door de regen die met bakken uit de hemel viel. Van Doremalen hàd regenponcho's maar het lijkt tamelijk zeker dat een wandeling over de hei leuker is zonder regen en met een iets hogere temperatuur.
Kuddedieren Mensen zijn kuddedieren; ze blijven graag bij de groep en je lostrekken van de kudde vergt moeite en moed. Daarover gaat de voorstelling van Heleen van Doremalen die geholpen werd door beeldend kunstenaar Leonie Muller. De laatste maakte voor 'Kudde' een reeks projecties die onverwacht opduiken.
De hele reeks voorstellingen is al uitverkocht. Maar Inmiddels heeft ook een aantal andere natuurgebieden belangstelling getoond voor het idee. 'Kudde' zou de komende tijd dus zomaar nog op andere plaatsen op kunnen duiken. Hopelijk is het dan wel droog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.