Video

Paniek in Zundert: koperworm vreet aan dahlia’s die nodig zijn voor het Bloemencorso

26 augustus 2015 om 12:55
nl
Een worm die de knollen van dahlia's aanvreet. In de dahliavelden van het bloemcorso Zundert is de zogeheten koperworm massaal aangetroffen. De worm, ook bekend onder de naam ritnaald, boort een gat in de wortels van een dahlia, waardoor de plant uiteindelijk verwelkt. De corso-organisatie is zich rot geschrokken.
Geschreven door

De koperworm heeft toegeslagen op meerdere bloemenvelden in Zundert. Barry Joosen van het Zundertse Bloemencorso heeft een dood exemplaar in een potje bij zich. "Op dit moment worden de dahliagewassen geteisterd door de koperworm." In het potje ligt een verschrompeld koperkleurig wormpje. "Ze zijn ontdekt door specialisten van onze bloemcommissie, die aan de groei van de dahlia's zagen dat er iets niet goed was."
Nooit van gehoordDe koperworm was zeker bij de jongere corsobouwers totaal onbekend. "Er is iets in de grond aangetroffen dat ze niet hadden verwacht en wat in Zundert ook nog nooit was voorgekomen", vertelt Freek de Bruijn van buurtschap Tiggelaar.
De worm kon in Zundert massaal toeslaan door de ingebruikname van een nieuw stuk grond. In de bodem van de niet-gecontroleerde kavel was de worm al massaal aanwezig. De knollen van de dahlia's die daar werden geplant vormden een feestmaal voor de wormen.
Probeer het met een aardappelHet gevolg is dat de dahlia's heel wat minder bloemen produceren dan normaal. De koperworm wordt nu dan ook massaal bestreden. Het beste wapen tegen de veelvraat is een aardappel in de bodem naast een dahliastruik. "Omdat ze liever in een aardappel kruipen dan in een dahlia worden ze zo weggelokt bij de dahlia's", zegt Barry Joosen.
Of er straks genoeg bloemen zijn voor de corsowagens is nog maar de vraag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.