Plan voor aanmeldcentra asielzoekers in Gilze en Budel, besluit nog niet genomen

26 augustus 2015 om 13:42
nl
Asielzoekerscentra in Budel en later ook in Gilze zijn in beeld als aanmeldcentra voor asielzoekers. Definitieve besluiten hierover zijn echter nog niet genomen, stelde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) woensdag in reactie op berichten in diverse media.
Geschreven door

Asielzoekers die Nederland binnenkomen moeten zich nu nog aanmelden in Ter Apel. Behalve Budel en Gilze is er nog een derde locatie in Zevenaar in beeld.
OntlastVolgens een woordvoerder van het COA moet de locatie in Ter Apel worden ontlast. “Dat kan eventueel gebeuren door een deel van de processen die daar plaatsvinden ergens anders te gaan doen”, aldus een woordvoerder. Het gaat dan om aanmelding en registratie, maar bijvoorbeeld ook om de gezondheidscheck door de GGD.
UitbouwenEr zijn al langer plannen om het bestaande asielzoekerscentrum (azc) in Gilze uit te bouwen en er ook een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te vestigen. Nu moeten asielzoekers nog met het openbaar vervoer naar Den Bosch als ze een afspraak hebben met de IND. Niet handig, vindt het COA. “In Gilze zijn we bovendien bezig met een grondige verbouwing, terwijl de IND denkt over een nieuw kantoor. Dan is het logisch om naar deze optie te kijken”, zegt de zegsman van het COA.
De burgeroorlog in Syrië is daar de belangrijkste oorzaak van. Van de ruim 30.000 mensen die op dit moment in Nederlandse azc's verblijven, is veertig procent Syriër.
BuurtbewonersBewoners van De Hoogstraat in Gilze reageerden verschillend op het nieuws dat het azc in hun straat mogelijk dienst gaat doen als aanmeldcentrum. "Gilze is gewend aan mensen van buiten. Maar er zijn nog steeds mensen die er moeite mee hebben. Vooral ouderen en jongeren”, zegt een van de bewoners.
Tonny Goossens van de buurtverening Raakeind hoopt dat het bij twaalfhonderd plaatsen voor asielzoekers blijft. “Iedereen moet zich aan de afspraak houden.” Goossens zit ook in overlegcommissies met de gemeente en het COA. Mensen in de omgeving van het azc verwachten wel veel dolende mensen die de weg naar het centrum zoeken. "Er is al een bushalte bij het azc, maar er zullen ook mensen gaan lopen."
BuitengebiedMart Gosens weet nog van het aanmeldcentrum in Rijsbergen. "Dat zat in het klooster aan de weg naar Etten-Leur en dan zag je de mensen lopen. Dat was ook in het buitengebied met slechte busverbindingen."
Mart en Tonny staan positief ten opzichte van het azc en een aanmeldcentrum. "Je kunt je ogen niet sluiten voor de problemen in de wereld. Er zijn wel grenzen en die liggen bij twaalfhonderd omdat het anders een te groot stempel drukt op de omgeving. Het azc is er nou eenmaal. Mensen moeten gewoon verdeeld worden en als er hier in Gilze zo'n accommodatie is, moeten we er wel ons steentje aan bijdragen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.